Ide vándoroljon ki, ha jobb életre vágyik

10 tipp, hogy az álomnyaralás ne váljon rémálommá
Vágólapra másolva!
Sok ember álmodozik arról, hogy valahol máshol majd megtalálja a boldogságát. Mert ott több a fizetés, jobb az egészségügyi ellátás, kellemesebb a klíma, olcsóbb az élet. És egyre többen nemcsak álmodoznak, hanem tényleg nekivágnak a világnak. Elkeseredésből, kalandvágyból, szerelemből, ki tudja, mi okból. Egy felmérés megmutatja, hol érzik magukat legjobban az európai ki- avagy bevándorlók, hogy minek hívjuk őket, az ugye nézőpont kérdése. 
Vágólapra másolva!

A német nyugdíjasok közül például sokan – az összes hazáját elhagyó nyugdíjas negyven százaléka – Spanyolországot választják második hazájuknak. A nyugat-európai országokból többnyire a jól képzett fiatalok, 25–35 évesek vágnak neki az ismeretlennek, fő célpontjaik Anglia, az Egyesült Államok, Svájc vagy – például a franciák vagy az olaszok esetében – Németország.

A magyar kivándorlók számára a legvonzóbb célpont még mindig Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria.

Csak egy érdekes adalék: míg a Németországot elhagyó képzett fiatalok többsége egyedülálló nő, nálunk inkább a fiatal férfiak keresik a boldogulást külföldön.

Londonban már rengeteg magyar dolgozik Forrás: Flickr/Thomas Fabian

Az Expat Insider Report legutóbbi felmérése azt vizsgálta, hol érzik magukat a legjobban azok, akik hazát cseréltek. 14 300 külföldön élő válaszolt a legkülönfélébb életszínvonalat, munkahelyi viszonyokat, szórakozási és ismerkedési lehetőségeket, oktatást, lakhatást, idegenekhez való viszonyulást érintő kérdésekre. Az eredmény meglepő. Nem azok az országok a legkellemesebb helyek, ahová a legtöbben igyekeznek, vagy ahol a legmagasabb az életszínvonal.

Ecuador, a bevándorlók álma

Kivándorlók, irány Ecuador! Itt megy a leggyorsabban a beilleszkedés,

nincs még egy ország, ahol ilyen könnyen lehetne barátokra lelni.

A megélhetés költségei a megkérdezettek 91 százaléka szerint kifejezettek alacsonyak, 94 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy nagyon kellemesen tölti a szabadidejét az országban.

Quito, Ecuador fővárosa - szívesen élnek itt a külföldiek Forrás: Flicher/Florent Figon

Nem kell halálra dolgoznia magát az embernek, az alacsony rezsiköltségek és élelmiszerárak mellett egy félállással is egész jól ki lehet jönni. Az Ecuadorban élő külföldiek 45 százaléka elképzelhetőnek tartotta, hogy végleg letelepedik az országban.

Mexikó, ahol a világ legbarátságosabb népsége él

Az utazási portálok ugyan rendre arra figyelmeztetnek, hogy Mexikó nem biztonságos ország, hogy fokozottan vigyázni kell az értékeinkre, sőt a saját testi épségünkre is, ha oda megyünk, bizonyos területekre pedig jobb, ha egyáltalán be se tesszük a lábunkat, az ott élő külföldiek mégis nagyon jól érzik magukat az országban.

Mexikóban élnek a világ legbarátságosabb emberei Forrás: Flickr/Bud Ellison

Ennek egyik oka éppen az, hogy

a mexikóiak állítólag a világ legbarátságosabb emberei.

Az ott élő külföldiek 90 százaléka szerint nagyon könnyű velük barátságot kötni, és ez nagyon megkönnyíti a beilleszkedést az idegen környezetbe.

Málta, ahol jó dolgozni

Az előző évek hasonló listáira nem került fel Málta. Mostani dobogós helyét elsősorban annak köszönheti, hogy az ott élő külföldiek rendkívül elégedettek a munkájukkal, ez előmeneteli lehetőségekkel, a munkaidő és a szabadidő arányával.

Máltán nagyon jók a munkakörülmények Forrás: Flickr/Berit Watkin

Ugyanakkor a Nyugat-Európából Máltára érkezők elismerték, hogy kevesebbet keresnek, mint odahaza, és az infrastruktúra sem olyan fejlett, mint mondjuk Németországban vagy Skandináviában. Cserébe viszont nagyon kellemes az éghajlat, remek szórakozási lehetőségek vannak, és jól működik az egészségügyi ellátás.

A legfontosabb talán a munka-szabadidő egyensúly

Szingapúr a megkérdezettek szerint a világ legbiztonságosabb, legtisztább és legdrágább állama, igaz, a keresetek is jóval magasabbak, mint másutt.

Luxemburgot azok kedvelik leginkább, akiknek fontos a munkahelyi előmenetel,

Új-Zéland viszont a kellemes időjáráson és a barátságos környezeten túl azzal teszi vonzóvá magát, hogy kevesebb munkával is biztosíthatjuk a megélhetésünket.

Új-Zéland gyönyörű, és ha van munkánk, a megélhetés sem gond Forrás: Harkányi Árpád

Thaiföldet a nyugat-európaiak rendkívül olcsónak találják, Panamát viszont gyönyörűnek, még akkor is, ha a 48 órás munkahét mellett nem sok idő marad a kikapcsolódásra. Kanadát az ott letelepedő külföldiek elsősorban azért kedvelik, mert

az ott élők nagyon barátságosak és befogadóak,

viszont az időjárással a bevándorlók 54 százaléka nem tud kibékülni, 28 százalékuk pedig a jövedelmével sem elégedett.

Ausztráliában viszont szinte senkinek sincs panasza az időjárásra. Vonzó a rövid munkahét is, az ott élők átlagosan 37,7 órát dolgoznak egy héten. Az Ausztráliában szerencsét próbálók 26 százaléka számolt be arról, hogy csak nehezen tudja biztosítani a megélhetését.

Szavazzon!

Ez a tíz legkedveltebb ország a kivándorlók körében. Ön melyiket választaná?