Az Ukrajnában lelőtt gép roncsaival üzletelt egy rendőr

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
A woman walks with her bicycle near the crash site of the Malaysia Airlines Flight MH17 in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
A holland Vaterán, a Marktplaats online piactéren tűntek fel nemrég a tavaly július 17-én Kelet-Ukrajnában lezuhant MH17-es maradványai. Mint kiderült, egy rendőr árulta a szuveníreket, darabját 1500 euróért. 
Vágólapra másolva!

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területen zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a nyomozás vezetésével, amelyben a holland nyomozókon kívül Ukrajna, Malajzia, Ausztrália, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Oroszország képviselői is részt vesznek.

A nyugati országok és Ukrajna kezdettől fogva úgy vélték, hogy a repülőgép ellen az oroszpárti felkelők indítottak rakétatámadást, Oroszország szerint viszont az ukránok lőtték le a gépet. Egyelőre egyik állítást sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. A vizsgálat eredményéről legutóbb annyi került nyilvánosságra, hogy a holland nyomozók feltehetően egy orosz gyártmányú Buk rakéta darabjait találták meg a katasztrófa helyszínén.

Bárki letörhetett egy darabot a gép roncsaiból Forrás: AFP/Bulent Kilic

Az MH17-es papír zsebkendőjét is árulta

A holland rendőrök egyikét most sikkasztás gyanújával tartóztatták le, mivel

a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines MH17-es gép roncsainak egy-egy darabját árulta az interneten

1500 euróért (470 000 Ft). A rendőr még egy olyan ruhát is eladásra kínált, amit ő maga viselt a nyomozás során a gép becsapódásának helyszínén, valamint egy csomag papír zsebkendőt, egy sapkát és egy dzsekit, amelyeket állítólag a gépen talált.

Hogy az eladásra kínált holmik tényleg a Malaysia Airlines gépéről származnak-e, még nem bizonyított, a nyomozás folyamatban van. A Marktplaats internetes piac képviselői „erkölcstelennek és kegyeletsértőnek” nevezték a rendőr tettét, és az eladásra szánt holmikat eltávolították a portálról.