Vigyázzon a zsiráfokkal, mert elcsórják a reggelijét!

2015.12.10. 13:02

Egy kenyai birtok különleges élményt kínál az odalátogató turistáknak.

Giraffe Manor egy különleges birtok a kenyai főváros, Nairobi külvárosában. A hely specialitását a névadó zsiráfok adják, amelyek szabadon járnak-kelnek a területen. Nem kell tőlük félni, mert szelídek. Olyannyira, hogy a legnépszerűbb program a közös étkezés, amikor a hosszúnyakú állatok benéznek az ablakon, és maguk is falatozni kezdenek.

A Safari Collection tulajdonában álló birtokon egy tízszobás butikhotel található, amely nem olcsó: a legolcsóbb szoba egy éjszakára 1050 dollárba (304 ezer forint) kerül két embernek. Ezért az összegért azonban teljes ellátás és reptéri transzfer jár, a birtok megtekintésére pedig autót biztosítanak sofőrrel.

Forrás: Flickr/Bernard DUPONT
Még az oroszlán is tart tőle

A zsiráf Afrikában élő párosujjú patás, a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény. A bikák szarvainak csúcsa akár 5,7 méterre is lehet a talaj felett, marmagasságuk pedig 3,3 méter. Mindez a rendkívül hosszú – de a többi emlőshöz hasonlóan csupán 7 csigolyából álló –, 2,4 méteres nyakának és hosszú lábainak köszönhető.

A faj nappali életmódot folytat, de csak a hűvösebb reggeli és esti órákban aktív, ilyenkor táplálkozik és iszik. A kifejlett zsiráfokra csak egy oroszlánfalka jelenthet veszélyt, de a nagymacskák ritkán próbálkoznak: az áldozat rúgása halálos erejű is lehet. Emellett elkapni sem könnyű, mivel a zsiráf kitartó és gyors futó: sebessége a 32–60 km/h-t is elérheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK