Vér borítja a repülő szárnyát

2015.12.15. 10:12

Madárral ütközött a Silkair gépe, amikor épp leszálláshoz készülődött.

A Silkair Airbus A320-200 típusú gépe a Singapore Airlines megbízásából repült Szingapúrból a brunei Bandar Seri Begawanba. Épp leszálláshoz készülődött a Brunei Nemzetközi Repülőtéren, amikor egy madár a bal szárny első élének csapódott. A repülő az ütközés ellenére rendben leszállt.

A járat útvonalaForrás: Flightradar24.com

Az alábbi képeken látszik, hogy a madár komoly kárt okozott a repülőben. A szárnyon egy lyuk keletkezett, és vérnyomok is láthatók.

Madárral ütközött a gépForrás: Aviation Herald
Forrás: Aviation Herald

A visszaútra a Singapore Airlines egy Boeing 777-200-as gépet küldött Bruneibe, amely 6 és fél órás késéssel érte el Szingapúrt – írja az Aviation Herald.

Nem ritka az ütközés

A repülőgépek viszonylag gyakran ütköznek madarakkal a fel- és leszálláskor, az azonban ritka, hogy ilyen sérülést okozzanak a szárnyon. Általában az szokott problémát jelenteni, amikor a hajtóműbe kerülnek. A US Airways pilótájának például azért kellett a Hudson folyón kényszerleszállást végrehajtania 2009-ben New Yorkban, mert mindkét hajtóművébe madár repült a felszállás után.

A U.S. Airways gépe a Hudson folyóbanForrás: Wikipedia/Greg L

Bár a madárral való találkozások 65 százaléka nem okoz kárt a repülőben, az ilyen balesetekből származó károk éves értéke eléri az 1,2 milliárd dollárt a világon. A jelenség a kisebb gépek pilótáinak is gondot okoz: az alábbi képre kattintva két videót is megnézhet, amelyeken a madár berepül a szélvédőn.

Kattintson a képre a videókért!Forrás:Origo

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK