Van, aki azért jár könyvesboltba, hogy bibliát egyen

könyvesboltok
A gondola nemcsak szép, néha hasznos is: az üzletet néha elönti a víz
Vágólapra másolva!
Egy könyvesbolt akkor jó, ha az ember otthon érzi magát benne. Ha tudja, hogy akár órákat is elszöszmötölhet a polcok között, nem fogják kinézni. Ha van hová leülnie, hogy belelapozzon egy-egy kiadványba, ha megihat egy kávét, ha nagyon elszaladt az idő, vagy ha az üzletben adhat találkát a barátainak. Ha Párizsban laknék, szívesen randevúznék a Shakespeare and Co. előtt, Bostonban pedig hetente beugranék a Brattle-be. Már csak azért is, hogy egyszer rajtakapjam a nőt, aki bibliát eszik.
Vágólapra másolva!

Fiatal íróknak ágy is járt

Az amerikai George Whitman Európában szolgált a 2. világháború alatt, és annyira beleszeretett a földrészbe, hogy a háború után sem ment haza. Egy kis apartmant bérelt Párizsban és beiratkozott a Sorbonne-ra.

A Shakespeare and Companyt egy volt amerikai katona alapította Forrás: Flickr/Tomer T. wikipédia

Hamarosan annyi angol nyelvű könyv gyűlt össze a szobájában, hogy nem fért el tőlük, ezért úgy döntött, házi kölcsönkönyvtárként és könyvesboltként fog működni. A dolog olyan jól működött, hogy 1951-ben kibérelt egy kis üzletet a Notre Dame közelében, és megnyitotta könyvkereskedését Shakespeare és társai cégér alatt.

Az üzlet hamarosan

kultikus hírnévre tett szert a Párizsba látogató fiatal amerikai írók és irodalmárok körében.

Whitman az emeleten néhány ágyat is elhelyezett, ahol az ifjú amerikai írótehetségek ingyen megszállhattak párizsi tartózkodásuk során. Whitman 2011-ben halt meg 98 éves korában, azóta lánya, Sylvie Beach Whitman viszi az üzletet.

Igazi romantikus randihely Forrás: wikipédia/Christine Zenino

Shakespeare and Co., Párizs, Rue de la Bucherie 37.

A világ legkülönösebb könyvesboltja

Az üzlet közepén gondolában sorakoznak a könyvek, a könyvekből rakott lépcsőkön macskák heverésznek, beljebb két kiszuperált fürdőkád van csurig könyvekkel, amott egy boroshordón tornyosulnak a kötetek. Ez tényleg a világ egyik legkülönösebb könyvesboltja, amelynek egyik kijárata egyenesen a csatornára nyílik.

A gondola nemcsak szép, néha hasznos is: az üzletet néha elönti a víz Forrás: Flickr/Marit and Toomas Hinnosaar

Luigi Frizzo, a tulajdonos 72 éves, öt nyelven beszél és beutazta a fél világot, míg tíz évvel ezelőtt úgy nem döntött, hogy megnyitja a világ legszebb könyvesboltját. Signore Frizzo nem szerénykedik, tényleg ezekkel a szavakkal invitálja boltjába az érdeklődőket:

Libreria Aqua Alta, Velence, Sestiere Castello 5167.

A nő, aki bibliát evett

A Brattle Book Shop 1825-ben nyitotta meg kapuit Boston belvárosában. A könyvesboltot 1949-ben vette meg George Gloss, egy évvel fia, Kenneth születése előtt. Kenneth ott nőtt fel a boltban, szülei szerint

az első szó, amit kimondott, a könyv volt.

Ennek ellenére Kenneth kémiát tanult az egyetemen, majd mielőtt doktorált volna, pihenésképpen egy évet a családi vállalkozásban dolgozott. Az egy év pihenőből végül negyven év lett az antikvárium élén. Kenneth szerint a Brattle erőssége, hogy a keresett könyveket olcsóbban tudják adni, mint a konkurencia, viszont rendkívül értékes ritkaságokkal is tudnak szolgálni.

Az idős Salinger is betért egyszer az üzletbe Forrás: Flickr/Rob Faulkner

És hogy mennyire nem unalmas egy antikvárius élete: a Brattle-nek van egy kuncsaftja, egy kedves hölgy, aki rendszeresen odasétál a vallásos témájú könyvekhez, fellapoz egy bibliát, majd kitép belőle egy lapot, és megeszi. Kizárólag a katolikus kiadás érdekli, a református fordítást soha meg nem kóstolná.

Brattle Book Shop, Boston, West Street 9.

Ez egy jó alibi

Belfast központjában, a Botanic Avenue-n különleges kis könyvesboltot találunk. A No Alibis kizárólag krimikre szakosodott üzlet. Ha valaki rá van kattanva a detektívregényekre, a thrillerekre, a misztikus vagy rejtélyes bűnesetekről szóló történetekre, annak ez a bolt igazi Kánaán.

Ha nincs alibije, ide menjen Forrás: Flickr/William Murphy

No Alibis, Belfast, Botanic Avenue 83.

Vízen úszó szavak

Mi lehetne bohémabb egy úszó könyvesboltnál? Ez a kis alternatív könyveshajó kilenc hónapon át közlekedik Londonban Camden Lock, Angel, Hackney és Paddington között. Minden megállóban két hétre köt ki, jó időben ilyenkor köréje telepednek az emberek, könyvvel a kezükben heverésznek a csatorna partján a füvön vagy az összecsukható kempingszékeken.

London egyetlen úszó könyvesboltja Forrás: Flickr/themostinept

London egyetlen könyvhajójának három tulajdonosa van, Paddy Screech, „a doktor”, John Privett, „a professor” és a titokzatos francia, „a kapitány”. Utóbbié a hajó, Paddy vezeti az úszó könyvesboltot, John pedig a könyvek beszerzéséért felel.

A könyvhajó két hétig vesztegel egy-egy kikötőben Forrás: Flickr/David Skinner

Word on the Water, London, Camden Lock, Angel, Hackney, Paddington kikötő

Volt itt már bokszbajnokság is

Talán furcsán hangzik, hogy Hollandia legöregebb gótikus templomában könyvesbolt működik. Pedig ez még mindig a legjobb dolog, ami a maastrichti épülettel történhetett, korábban ugyanis bokszmeccseket és autókiállításokat rendeztek, vagy épp tűzoltó-felszereléseket tároltak benne. Húszezer kötet fér el a tágas templomhajóban, a szépirodalmi művek mellett főként tudományos és jogi kiadványokat tartanak.

Hollandia legrégebbi gótikus temploma most könyvesbolt Forrás: Flickr/Bert Kaufmann

Polare Dominicanen, Maastricht, Dominicanerstraat 1.

Egy pohár portói a könyvek mellé

A Livraria Lellót 1906-ban nyitották meg Portóban. Szecessziós, kanyargó falépcsők és korlátok, festettüveg-kupola, sok ezer kötet a nemesfából készült polcokon. Mintha egy mágus könyvtárában járnánk, ahol a könyvek a világ összes titkát felfedik előttünk. Az üzlet specialitása, hogy könyveken kívül parfümöket és kézzel készült szappanokat is árulnak, az emeleten pedig portóival kínálják a könyveket böngésző látogatókat.

Mintha egy mágus könyvtárában járnánk Forrás: Flickr/wandering minstrel

Lello, Porto, Rua das Carmenitas 114.

Páholyban a könyvek

A kis független könyveskuckók után ez egy nagy láncolat, az argentin El Ateneo legszebb üzlete. Egy régi színház épületében nyitották meg, megtartva a színpadot, amelyre körös-körül a páholyokban és a karzaton most könyvgerincek néznek. 2000-ben a könyváruházat a nagy argentin író-költő-esszéista, Jorge Luis Borges emlékének szentelték.

A nézőteret ma már könyvek töltik meg, na és olvasók Forrás: Flickr/Niels Mickers

El Ateneo, Buenos Aires, Florida street 340.

Nyomdagépek között

Az egykori nyomdában működő könyvesbolt neve, Ler Devagar valami ilyesmit jelent: ráérősen olvasni. És tényleg, a több emeletes könyvesboltban minden feltétel adott, hogy átadhassuk magunkat a papírkalandoknak: kényelmes fotelek, finom kávé, hozzáértő eladók, és főként több tízezer kötet. A könyvesboltban gyakoriak a felolvasások, a performance-ok és a kortárs zenei koncertek.

A nyugalom és az elmélyülés modern szigete Forrás: Flickr/Pedro Ribeiro Simões

Ler Devagar, Lisszabon, Rua Rodrigues Faria 103.

Könyvfalu nőtt ki a nyomában

Richard Booth 1961-ben nyitotta meg üzletét. Hajószámra szállította a könyveket a tengerentúlról, ahol akkoriban sorra zártak be a könyvesboltok. Vállalkozásával megalapozta a jelentéktelen walesi település világhírét, Hay On Way ugyanis neki köszönhetően a világ első könyvfaluja lett.

A kétezres kis faluban 25 könyvesbolt működik Forrás: wikipédia

A mindössze kétezer lelket számláló faluban jelenleg 25 antikvárium működik, számos könyves rendezvényt tartanak, mindennek köszönhetően pedig komoly turistaforgalmat bonyolítanak.

1961-ben elsőként nyitott könyvesboltot a faluban Richard Booth Forrás: wikipédia/ceridwen

Richard Booth’s Bookshop, Hay On Way, Lion street 44.