Egy méhecske okozott galibát a felszállásra készülő repülőn

háziméh, Apis mellifera
Háziméh (Apis mellifera)
Vágólapra másolva!
Több óra késéssel szállt fel egy repülőgép Indonéziában kedden, mivel egy kis résen át méh repült be az egyik mérőműszerbe.
Vágólapra másolva!

A Garuda légitársaság Boeing 737-es repülőgépe Szumátra szigetéről indult volna a fővárosba, Dzsakartába, amikor egy rovart észleltek a Pitot-csőben, egy áramlásmérőben, amellyel a repülőgép sebességét mérik.

A pilóta nem volt hajlandó felszállni,

amíg a méhet el nem távolították a műszerből, és alaposan nem ellenőrizték annak működését - közölte a légitársaság szóvivője.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A méhecske miatt négy óra késéssel érkezett Dzsakartába a szumátrai járat. Az utasok kárpótlást kaptak a légitársaságtól a késésért.

Volt már ilyen korábban is

Az apró rovarok nem először okoztak problémát repülés közben. Tavaly júniusban a Flybe légitársaság De Havilland Dash 8-400 típusú repülőgépe az angliai Southamptonból Írország fővárosába, Dublinba tartott. A pilóták azonban körülbelül 10 perccel a felszállás után, körülbelül 6000 láb (1829 méter) magasságban megszakították az emelkedést, mivel

a sebességmérő nem jelzett megbízható adatokat.

A repülőgép visszafordult Southamptonba, ahol kiderült, hogy egy méhecske szorult a Pitot-csőbe.

Képünk illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A Pitot-cső meghibásodását okolják azért is, hogy 2009. június 1-én az Atlanti-óceánba zuhant az Air France francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata. A sebességmérő működése átmenetileg leállt, ami miatt a repülőgép túlságosan felgyorsult - emlékeztet az AFP.