Nézze meg Kína legújabb látványosságát!

Mao Ce-tung szobor
This photo taken on January 4, 2016 shows a huge statue of Chairman Mao Zedong under construction in Tongxu county in Kaifeng, central China's Henan province. The statue reportedly measures 120 feet (36.6meters) in height and is located in Zhushigang village. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Mao Ce-tung óriási, 37 méter magas, aranyra festett szobrát állították fel Kína szívében, Henan tartomány egy mezőgazdasági területén.
Vágólapra másolva!

A néhai kommunista vezetőt ülő helyzetben ábrázoló gigantikus emlékmű létrehozását lényegében egy helyi üzletember finanszírozta, de más helybeliek is kinyitották a pénztárcájukat. Médiajelentések szerint hárommillió jüanba (135 millió forintot) került a szobor.

Forrás: AFP/Str

Henan tartományban is hatalmas éhínség pusztított az ötvenes években Mao politikájának következtében, amely milliók halálát okozta. A szobrot egyébként Csusikang falu mellett állították fel, amely olyan kis település, hogy a Google térképén nem is található névvel, viszont nagyjából az alábbi térkép közepén található.

A szobor felállítása miatt az interneten kritikák is megjelentek, de sokan védelmükbe vették az emlékművet. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős, Maót sokan tisztelik Kínában. Hszi Csin-ping államfő a történelem "nagy alakjaként" méltatta, bár elismerte, hogy követett el "hibákat".

Forrás: Imaginechina/Stringer
Forrás: Imaginechina/Stringer
Forrás: Imaginechina/Stringer
Forrás: Imaginechina/Stringer
Forrás: Imaginechina/Stringer