Máris lerombolták Kína legújabb nevezetességét

2016.01.08. 14:37

Útban volt egy földművesnek Mao aranyozott óriásszobra.

Alig pár nappal azután, hogy gigantikus, aranyfestékkel borított szobrot állítottak Mao Ce-tungnak egy kínai mezőgazdasági területen, már le is bontották azt – írja a Guardian. A 37 méter magas szobor – amelyről itt nézhet további képeket - hárommillió jüanba (135 millió forintot) került, és egy helyi üzletember finanszírozta a felállítását, de más helybeliek is kinyitották a pénztárcájukat.

Forrás: AFP/Str

A Henan tartományban felállított szobrot azonnal több kritika érte, hiszen többek között azon a vidéken is hatalmas éhínség pusztított az ötvenes években Mao politikájának következtében, amely milliók halálát okozta. A lebontása azonban nem emiatt történt, hanem – ahogy egy helyi szállító munkás a brit lapnak elmondta – mert

elfoglalta egy földműves területét".

Nem volt rá engedély

A Zsenmin Zsipao kínai pártlap később megerősítette a szobor eltávolítását. Tisztviselők ezt azzal magyarázták, hogy az építés nem ment át a megfelelő engedélyeztetési eljáráson.

Mao feje letakarva, az alsó része elbontvaForrás: tieba.baidu.com

A szobor felállítását – a bírálók mellett – többen védelmükbe is vették. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős,

Maót sokan tisztelik Kínában. Hszi Csin-ping államfő a történelem "nagy alakjaként" méltatta, bár elismerte, hogy követett el "hibákat".

A szobrot egyébként Csusikang falu mellett állították fel, amely olyan kis település, hogy a Google térképén nem is található névvel, viszont nagyjából az alábbi térkép közepén található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK