Tiltakoznak a szigeten megkínzott rabok családtagjai.

A Mamula erőd egy kis, kör alakú szigeten található Montenegróban, a Kotori-öböl bejáratánál. 1853-ban építette az osztrák-magyar hadsereg, hogy megvédje az öböl bejáratát. 1942-től az olasz Benito Mussolini fasiszta csapatai koncentrációs táborrá alakították, és több mint 2 ezer ember tartottak itt, akik közül sokan belehaltak a kínzásokba és az éhségbe.

A montenegrói kormány most zöld utat adott annak a tervnek, amelynek alapján luxushotellé alakítják az erődöt. A szigeten lesz éjszakai bár, pezsgőfürdő és éttermek is, a vendégek feszített víztükrű medencében úszkálhatnak majd a pálmafák között. Lesz egy jachtkikötő is azoknak, akik hajóval érkeznek.

A luxushotel látványterve madártávlatbólForrás: Salt & Water

Hasztalan tiltakozás

A terv ellen élesen tiltakoztak azoknak a hozzátartozói, akiket Mussolini idején a szigeten megkínoztak. Arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját, de a döntésnél végül nem vették figyelembe a véleményüket.

Az alábbi videó 2013-ban készült az erődről:

A montenegrói kormány 2013 decemberében hirdetett tendert az erőd átalakítására és a terület 49 évre történő bérbeadására, amelyet végül a svájci Orascom Development Holding AG nyert. A 15 millió eurós beruházás a tervek szerint 200 munkahelyet teremt majd.

A tervezett felső teraszForrás: Salt & Water

A tervezésben segítő Salt&Water szerint a Mamula az egyik legjobban megőrzött osztrák-magyar erőd az Adrián. A stúdió szerint az egyedülálló épület képének megőrzésére minimalizálni akarják a külső beavatkozást – írja a Daily Mail.

A kikötőForrás: Salt & Water
Bár a strand mellettForrás: Salt & Water
Az étteremForrás: Salt & Water
A teraszForrás: Salt & Water
A borbárForrás: Salt & Water