Nézze meg az első, forgalomba álló Airbus A320neo-t

Lufthansa A320neo
Airbus A320neo
Vágólapra másolva!
Közel 50 százalékkal alacsonyabb zajkibocsátás és 15 százalékkal kisebb fogyasztás és széndioxid-kibocsátás jellemzi a az Airbus legújabb repülőgépét, az Airbus A320neo-t, amelyet a Lufthansa vett át elsőként a világon.
Vágólapra másolva!

Az A320neo-t az új hajtóművek és a továbbfejlesztett aerodinamikai megoldások teszik egyedivé. A "neo" előtag az új hajtóművet jelenti (New Engine Option).

A repülőgép 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt,

mint a többi mai repülőgép. Hasonlóan jó számokkal büszkélkedhet a gép a zajcsökkentés terén: a 85 decibeles maximális felszálláskori zajkibocsátás mintegy 50 százalékkal kisebb a jelenlegi A320-as modellhez képest.

Forrás: Lufthansa

Mindez az új hajtómű-technológiának köszönhető.

A PW1100G hajtóművek egy úgynevezett "Geared Turbofan" megoldással rendelkeznek, amely jelentősen csökkenti a zajkibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. A Lufthansa Csoport 60 új repülőgépet fog átvenni az új PW1100G típusú hajtóművel.

Forrás: Lufthansa

A hajtómű mellett mindegyik új A320neo és A321neo repülőgép egy úgynevezett örvénygenerátorral rendelkezik, amely tovább csökkenti a zajkibocsátást.

A szárnyak az újonnan kifejlesztett szárnyvégekkel készülnek:

a 2,4 méter hosszú, sharklet nevű megoldás a jobb aerodinamika miatt csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Forrás: Origo

Vasárnaptól áll forgalomba

Az első D-AINA (MSN 6801) lajstromjelű Lufthansa Airbus A320neo várhatóan még ezen a héten bázisállomására, Frankfurtba repül, mielőtt január 24-én menetrendszerinti forgalomba áll Hamburgba. A repülőgéptípus második célállomása München lesz.

Forrás: Airbus/Bengt LangeWww.Bildwerk-Lange.De

Az A320neo összesen 180 üzleti és turista osztályú üléssel rendelkezik. A kabinon belül a gép elején és hátuljában egyaránt új a konyha és a mosdók is, így hatékonyabban lehet kihasználni a rendelkezésre álló teret. Az üzleti osztály utasainak nagyobb lábtér áll rendelkezésre, míg az új kialakításnak köszönhetően

a turista osztályon további két széksor, összesen 12 újabb üléssel kapott helyet.

Forrás: Origo

A Lufthansa Csoport összesen 116 neo típusú repülőgépet rendelt, amelyek közül 45 a nagyobb A321neo verzió.

Ezek a gépek a Lufthansa és a Swiss számára készülnek.

A rendelésállomány listaáron összesen 13,3 milliárd dolláros beruházást jelent. 2016 végére összesen öt A320neo átvételére számít a Lufthansa, a gépek pedig a frankfurti bázisról kiindulva teljesítenek szolgálatot. A Lufthansa Csoport flottája alapvető változásokon megy keresztül: 2025-ig a cég 251 új repülőgépet tervez átvenni, amelyek értéke listaáron mintegy 30 milliárd euró.

Forrás: Lufthansa