Elindult a világ leghosszabb autóbuszjárata

2016.02.01. 06:34

A világ leghosszabb autóbuszjárata kezdte meg működését a hét végén a perui főváros, Lima és a brazíliai Rio de Janeiro között.

A Csendes- és az Atlanti-óceán közti 6200 kilométeres utat 102 óra alatt teszi meg az 56 férőhelyes emeletes busz, amelyre mindössze 57 500 forintnak megfelelő összegbe kerül a menetjegy. A buszon két sofőr teljesít szolgálatot, 4-4 óránként váltják egymást az Amazonas vidékén és az Andokon át vezető hosszú úton. Útközben mindössze napi két alkalommal tartanak étkezési és WC-szünetet a tankolásokon kívül.

Új rekord

A világ leghosszabb autóbuszjárata valójában úgy jött létre, hogy az eddig Lima és São Paulo közlekedő távolsági busz vonalát Rióig meghosszabbították. A járatot üzemeltető Ormeño busztársaság szerint sehol másutt a világon nincs ilyen hosszú, menetrend szerinti közvetlen autóbuszjárat, Dél-Amerikában eddig a Lima–Caracas és a Lima–São Paulo számított a leghosszabbnak.

Képünk illusztrációForrás: Ormeño

Dél-Amerikában fejletlen a vasúthálózat, a repülőgép mellett az autóbusz a legfontosabb közlekedési eszköz. Brazília és Peru között már évek óta létezik aszfaltozott út, a Transocéanica, ennek egy szakaszán járnak azok a buszok is, amelyek Machu Picchu világhírű inka romvároshoz viszik a látogatókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK