Tologassa ide-oda a csúszkát, és leesik az álla

2016.02.02. 06:07

Nyolc várost mutatunk régen és ma. Van, ahol rá sem lehet ismerni a korábbi látképre.

A világ metropoliszai szédületes fejlődésen mentek keresztül az elmúlt száz év során. New York vagy Toronto látképe ma alig hasonlít a korábbira, de Sanghajt is teleszórták felhőkarcolókkal. A lakásközvetítéssel foglalkozó RENTCafé nyolc nagyváros korabeli képét vetetett össze a maival egy látványos megoldás segítségével. Ha az alábbi képeken jobbra-balra tologatja a csúszkát, megtudhatja, milyen képet láthattak elődeink, és milyen fogad ma minket.

New York

A régi kép 1932-ben készült az Empire State Buildingről, így már látható rajta a kép közepén a Chrysler Building, amely art déco stílusban épült 1928 és 1930 között, csakúgy, mint a Queensboro Bridge, amelyet 1909-ben nyitottak meg. Azóta azonban rengeteg felhőkarcoló épült. Manhattanről még egy kép:

London

A brit fővárosról a Viktória-toronyból az 1920-as években készült képet a maival összehasonlítva látható, hogy nem sok változott a Westminster környékén. A 2000-ben átadott London Eye nevű óriáskerék és néhány felhőkarcoló azonban alaposan átrajzolta a túlpart képét.

Sanghaj

A kínai metropolisz esetében elég néhány évtizedet visszamenni az időben, hogy szédületes változás tanúi lehessünk. A régebbi kép ugyanis csak 1987-ben készült, de alig lehet ráismerni a városra, amelynek lakossága 30 év alatt 10-ről 16 millióra nőtt.

Toronto

A kanadai nagyvárosban is rengeteg új felhőkarcoló nőtt ki a földből az 1930-as évek óta, amikor a kereskedelmi bíróság épülete volt a legmagasabb. Ma ez már nem is látható az Ontario-tóról. Toronto jelképét, a CN-tornyot, amely építése idején a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt a maga 553 méteres magasságával, 1976-ban adták át.

Sydney

Az ausztrál városról a Kikötő-hídról készült régi képet az 1930-as években fényképezték. Azóta rengeteg felhőkarcoló épült.

Rio de Janeiro

Az 1926-ban készült régi fotón a város és egész Brazília jelképe még sehol sincs. A Megváltó Krisztus szobra ugyanis csak öt évvel később készült el.

Párizs

A francia főváros látképe a több nagyvároséhoz képest nem sokat változott 1889-hez képest, amikor a régebbi kép készült az Eiffel-toronyból (ekkor adták át a híres építményt). Párizsban ugyanis nem nagyon engedték meg a felhőkarcolók építését: több mint negyven év óta az első ilyet engedélyezték tavaly.

Moszkva

Az orosz főváros szívében a Kreml környezete nem sokat változott 1917 óta, amikor a régebbi kép készült. Talán csak a zöldterület több az új fotón, amelyen a távolban azért már néhány felhőkarcoló is felfedezhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK