Megnézheti Che Guevara egykori konspirációs lakását

titkosítás, Ernesto Che Guevara, kubai forradalmár 1965-ben
Vágólapra másolva!
A marxista forradalmár nagyon kedvelte Prágát, többször is járt ott.
Vágólapra másolva!

Ernesto Che Guevara, a kubai kommunista forradalom egykori legendás vezetője konspirációs prágai lakásának néhány szobáját tekintheti meg az érdeklődő, ha ellátogat a cseh főváros központjában, a Vencel tér melletti Stepánská utcában a közelmúltban megnyílt Spektrum galériába.

Eredeti bútorok, csehszlovák hangulat

Che Guevara 1928-ban Argentínában született, orvosi egyetemet végzett és a múlt század ötvenes éveinek végén szerepet vállalt a kubai forradalomban, amelynek Fidel Castro mellett legismertebb személyisége lett. A hatvanas években néhányszor - 1960-ban, 1965-ben és 1966-ban - hosszabb-rövidebb ideig Prágában tartózkodott, ahol különböző helyeken lakott: a titkosszolgálatok konspirációs lakásaiban vagy villáiban.

Ernesto Che Guevara 1965-ben Forrás: AFP

A Spektrum galéria a fennmaradt dokumentumok és visszaemlékezések alapján elkészítette Che egyik hajdani rejtekhelyének a rekonstrukcióját. Bár a galéria hangsúlyozza, hogy "virtuális" konspirációs lakásról van szó,

a szobákat a hatvanas évek eredeti bútoraival rendezték be.

A kiállítást korabeli rádió, televízió, sajtótermékek, könyvek, használati tárgyak és számos fénykép, hangfelvétel egészíti ki, amelyek a hatvanas évek csehszlovákiai szocializmusának miliőjét, hangulatát idézik.

Szerette Prágát

Visszaemlékezések szerint Che Guevara nagyon kedvelte Prágát, sokat sétált a városban, és több hónapos csehországi tartózkodását írásra is felhasználta. A legendás marxista forradalmár, akit egyesek nagy idealistának, mások pedig egyszerű gyilkosnak tartanak, 1967-ben Bolíviában halt meg.