Tisztább napokon Damaszkusz is látható Izrael egyetlen síparadicsomából, ahol zsidók és az arabok élvezik a havat a fegyveres őrök és katonák jelenlétében.

Kevés szürreálisabb hely van ezekben a napokban a világon, mint a Golán-fennsíkon található Hermon hegy. A területet még 1967-ben foglalta el az izraeli hadsereg a hatnapos háború során, és bár a nemzetközi közösség nem ismeri el az annektálását, Izrael számára stratégiai fontossággal bír a terület Libanon és Szíria közelsége miatt.

Amikor azonban télen leesik a hó, zsidók és arabok népesítik be Izrael egyetlen síközpontját, amely a Hermon hegyen található. Összesen 14 pálya van itt, és egyszerre 8 ezer vendéget tudnak fogadni.

Látkép a síközpontraForrás: AFP/Thomas Coex

Hogy nem egy átlagos helyen hódolhatnak szenvedélyüknek, azt jól mutatja az erős katonai jelenlét: mindenhol fegyveres járőröket, harci járműveket lehet látni, és táblák figyelmeztetik a síelőket arra is, hogy ne térjenek le a kijelölt pályákról, mert aknamezőre tévedhetnek - írja a Times of Israel.

Izraeli katonák alpesi egyenruhájukbanForrás: AFP/Thomas Coex

Az idei síszezonnak ráadásul különös hátteret ad az egyre fokozódó szíriai polgárháború. Tisztább napokon még a szíriai főváros is látható a 2200 méter magasra vivő síliftekből, hiszen Damaszkusz csak 40 kilométerre van onnan. Átugrani azonban nem lehet oda, hiszen Izrael és Szíria hivatalosan ma is háborúban áll egymással.

Síliftre várakozó turistákForrás: AFP/Thomas Coex

Zsidók és arabok együtt

A katonai jelenlét és a szomszédban dúló véres harcok ellenére a Hermon hegyen ugyanolyan idillinek mondható a hangulat, mint bármely más síparadicsomban. Zsidó és arab turisták élvezik együtt a mediterrán országban ritka havat, az ottani hüttében pedig forralt bort lehet inni két lesiklás között. Ebben a magasságban még a közeli bombázásokat is kevésbé lehet hallani, mint az alacsonyabban lévő falvakban.

Zsidó síelők tartanak szünetet a bár teraszánForrás: AFP/Thomas Coex

Az izraeli hadsereg persze állandó készültségben áll. Nem is annyira attól félnek, hogy Szíria felől fegyveresek lépnek be a területre, hiszen azt egy elég meredek lejtő védi. Sokkal inkább az aknatámadásoktól tartanak. Volt is erre már néhányszor példa korábban, de ilyenkor az óvintézkedések begyakoroltan, szervezetten történnek.

Az izraeli hadsereg bázisa az egyik hegycsúcsonForrás: AFP/Thomas Coex
Hógolyózó arab fiúkForrás: AFP/Thomas Coex
Járőrök vigyáznak a síelők biztonságáraForrás: AFP/Thomas Coex
Ultraortodox zsidó férfiak (a kép tetején) figyelik a hóban játszó embereketForrás: AFP/Thomas Coex
Az izraeli hadsereg egyik harci járműveForrás: AFP/Thomas Coex
Szánkósok siklanak le a Hermon-hegy egyik pályájánForrás: AFP/Thomas Coex