Ritka videó arról, ahogy a villám a repülőbe csap

villám etihad repülő
Vágólapra másolva!
Az Etihad utasszállítója épp leszállni készült Párizs repülőterére.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos repülőgépet átlagosan két évente egyszer ér villámcsapás. Az már sokkal ritkább, amikor ezt le is tudják filmezni. Egy ilyen videó készített most egy utas, aki az Etihad járatán repült Abu-Dzabiból Párizsba.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

Mitchell Stewart a Boeing 777-300ER típusú gép jobb szárnya mögötti ablaknál ült. A villám akkor csapott a repülő szárnyába, amikor a gép megközelítette a párizsi Charles de Gaulle repülőteret.

A villámcsapás nem okozott sérülést a gépen,

amely rendben leszállt – írja a Daily Mail.

A villám tipikusan a repülő valamelyik kiálló részébe csap, az azonban viszonylag ritka, hogy ez látható nyomot vagy az elektromos rendszer sérülését okozná. A legtöbbet még csak észre sem lehet venni. A modern repülőket úgy tervezik, hogy ellenálljanak az ilyen villámcsapásoknak, és egyfajta Faraday-kalitkaként működnek. Attól sem kell tartani, hogy a szárnyakban elhelyezett üzemanyag meggyulladna.

Ritka felvételek

Bár a mostani videó kifejezetten ritkának számít, azért előfordul, hogy sikerül felvenni, ahogy villám csap egy repülőbe. Egy ilyen videó készült például Seattle-ben, amelyen ráadásul egymás után két gépen is áthaladt a villám.

Kattintson a képre a videóért! Forrás:Forrás: Youtube/Owen

Erre a linkre kattintva pedig azt nézheti meg, hogy milyen volt az utastérből, ahogy a Saudia légitársaság egyik gépébe csapott a villám.