New Yorkot nem kifejezetten a magamfajta hátizsákos turistáknak találták ki, de ez nem tartott vissza attól, hogy január elején felüljek egy gépre, és elrepüljek a Nagy Almába. Találtam ingyen szállást, olcsón vásároltam élelmiszert, és a legtöbb látnivalóért nem kellett belépődíjat fizetnem. Néhány praktikus tanács, hogyan tehetjük elérhetőbbé a tengerentúli utazást. 

Hogy miért éppen télen indultam el New Yorkba, amikor ott is hideg van? A válasz egyszerű: most kaptam olcsó repülőjegyet. Találtam egy járatot, amelyik 75 ezer forintért röpített el a világ egyik legizgalmasabb városába. Csak oda, onnan ugyanis Dél-Amerika felé vettem az irányt. 

A jutányos jegyet a Skyscanner oldalán találtam, ahol mindig arra keresek rá, melyik napon lehet a legolcsóbban repülni egy adott hónapban. Így bukkantam rá az 55 ezer forintos ajánlatra, amelyből végül – poggyászfeladással és ellátással együtt – 75 ezer lett. Egy repjegy oda-vissza márciusban is 110 000 forint körül mozog, de mindig nézzünk utána, benne van-e az árban a csomag feladása. 

A márciusi Skyscanner-kínálatForrás: Vigh Bori

Olcsó szállást találni nehéz, de nem lehetetlen 

A szálláskérdés okozta a legnagyobb fejtörést. Hostelt nem találtam, vagy ha mégis, az 60 dollárba (16 650 Ft) került. Egy éjszakáért egy felfújható matracon a nappaliban közel 9000 forintot kértek az Airbnb-n. Így egy esélyem maradt, a couchsurfing,  amikor is idegenek fogadnak be a házukba. 

Közel két hétre mentem, de tudtam, hogy egy szállásadónál nem tölthetek többet két-három éjszakánál. Az egyhetes szálláskéréseket általában zsigerből visszautasítják, mert nekik is megvan a saját életük. Végül négy különböző helyen szálltam meg ingyen, plusz találtam egy nagyon olcsó, harminc dolláros (8330 Ft) szobát Brooklynban.

Az egyik kanapé, ahol aludtamForrás: Vigh Bori

A couchsurfing leginkább az egyedül utazóknak jó megoldás, mert a legtöbb helyen valóban a kanapén kell aludni, amelyik legtöbbször egyszemélyes. Ha viszont ketten utazunk, az Airbnb sem olyan drága megoldás, mert a kétágyas szobák nem sokkal kerülnek többe, mint az egyágyasok. Vagyis 70 dollárból ketten már meg tudnak szállni. 

A 99 centes pizza verhetetlen 

New York utcái tele vannak kis bódékkal, ahol a nyakkendős üzletemberek és a helyi hipsterek egyaránt sorban állnak a különböző finomságokért. Egy hot-dog két-három dollár (550-830 Ft) körül van, egy falafel 7 dollár (1940 Ft), de az adagok óriásiak.  Az egyik legnagyobb csoda, ezt mindenkinek ki kell próbálnia, a 99 centes (270 Ft) sajtos pizza, ezt szinte minden második sarkon lehet kapni. 

Utcai hot dog árus New YorkbanForrás: Vigh Bori

Nagyon sokat tudunk spórolni, ha bevásárolunk előre, és szendvicseket készítünk a másnapi kiránduláshoz. Érdemes magunkkal vinni egy kulacsot, amelyet fel tudunk tölteni csapvízzel, valamint egy termosz kávét. New Yorkban mindenki kávéval a kezében rohangál az utcákon, így hamar megjön az ember kedve egy ötdolláros koffeinbombára. Jobb, ha inkább otthon lefőzünk egy pár adagot, hogy mindig kéznél legyen. 

A bevásárlás nekem a két hétre 50 dolláromba (13 880 Ft) került,  ez a reggelimet, az ebédemet és a napi kávéadagomat fedezte. A vacsora a „dőzsölés” ideje volt, ilyenkor megengedtem magamnak egy 99 centes pizzát vagy valami más utcai finomságot. 

99 centes pizza ManhattanbenForrás:Flickr/4Jazz

Ezt mind ingyen is megcsodálhatjuk New Yorkban 

A legjobb hír az, hogy New York tele van olyan látnivalóval, amelyhez nincs szükség belépőre. Összeállítottam egy listát azokról az emblematikus helyekről, amelyeket ingyen is megcsodálhatunk: 

Times Square 

Ha valami, akkor a Times Square kötelező program New Yorkban. Rengeteg villogó fény, sárga taxik, plüssállatoknak öltözött emberek. Igazi New York-életérzés. 

A Times Square az igazi New York-életérzésForrás: Vigh Bori

Central park 

A Central parkot New York tüdejeként emlegetik. A parkban több tó van, kis hidak keresztezik az utat. Órákig lehet ott bóklászni és gyönyörködni Manhattan látképében. Ilyenkor télen a sok filmből ismerős koripálya külön látványosság. 

Szabadság-szobor

A híres szobor az Liberty-szigeten áll, ahová, úgy hallottam, nem érdemes sok pénzért elhajózni. Ahhoz, hogy felmehessünk a szobor tetejére, amúgy is több hónappal előre kell helyet foglalni. Viszont van egy ingyenes komp, amelyik a Staten-szigetre közlekedik. Ez azért nagyszerű, mert erről a hajóról lehet a legjobb képeket készíteni a Szabadság-szoborról  és Manhattan felhőkarcolóiról. 

A Szabadság-szobrot egy ingyenes kompról fotózhatjuk a legjobbanForrás: Vigh Bori

9/11 emlékmű 

Sokáig nagy kérdés volt, mi legyen a terrortámadásban lerombolt két torony helyén. Volt, aki azonnal újjáépítette volna, de kegyeleti okokból ezt sokan ellenezték. Végül két szökőkút és egy park őrzi a tragédia emlékét. Ha szeretnénk többet megtudni 9/11-ről, érdemes ellátogatni a múzeumba,  bár ezért már 24 dollárt (6660 Ft) kell fizetni. 

Brooklyn híd 

Az egyik legszebb képet Manhattanről a Brooklyn hídon láthatjuk. Érdemes naplementekor nekiindulni, ilyenkor a városban már kezdenek kigyúlni a fények, a nap pedig épp a Szabadság-szobornál bukik le. Felejthetetlen látvány. 

A Brooklyn hídon alkonyatban a legromantikusabb átsétálniForrás: Vigh Bori

Moma, péntek délután 16 és 20 óra között 

A Museum of Modern Arts rengeteg híres műalkotást őriz, például Picasso festményeit vagy Van Gogh Csillagos éj című képét. A múzeum pénteken 16 és 20 óra között ingyen látogatható. Senkit ne ijesszen meg a hatalmas sor, maximum 15 perc a várakozási idő. Ráadásul nemcsak a múzeum ingyenes ilyenkor, de az audio guide is. Ha leadjuk a személyinket, kapunk egy iPhone-t, amellyel meghallgathatjuk a legtöbb mű elemzését, eredetét. 

A Central park New York tüdejeForrás: Vigh Bori

Brooklyn Sörgyár 

Brooklyn ma már egyre divatosabb környék. Williamsburgbe nemcsak azért érdemes kiutazni, hogy megnézzük a szakállas, szűk nadrágos hipstereket, hanem hogy igyunk egy eredeti brooklyni sört. A sörgyárban szombatonként 13 és 16 között ingyen körbevezetik a látogatókat. 

Felhőkarcolók 

Felhőkarcolók ma már sok helyen vannak a világban, a New York-iak mégis egyedülállók. Nemcsak a koruk miatt, hanem mert a legtöbb építészeti csoda. Ingyen csak kívülről lehet őket megcsodálni, de mindenképpen érdemes. Ha van fölösleges 34 dollárunk, felmehetünk a Rockefeller tetejére. Állítólag onnan a legszebb a látvány. 

Manhattan felhőkarcolóiForrás: Vigh Bori

Central Station 

New York pályaudvara leginkább múzeumra emlékeztet. Még ha nem is utazunk sehova, érdemes kívül-belül megcsodálni az épületet. 

Wall Street 

Míg Williamsburgben hipsterekkel vannak tele az utcák, a Wall Street rohanó öltönyös üzletemberektől hemzseg. A világ gazdasági központja, a Financial District egész nap pörög.  A hangos csengővel induló tőzsdei életet ma már sajnos nem lehet megnézni, de azért ajánlatos tenni egy kört a környéken. 

A Central Station gyönyörű belső tereForrás: Flickr/Don DeBold

China town 

Egyik pillanatban még Amerika, a következő sarkon már Kína. Ez tényleg egy másik világ. Minden üzlet és étterem cégére kínaiul hirdeti portékáit, ételeit. Itt is villognak a fények, mégis Ázsiában érzi magát az ember. 

High Line Park 

A Highline Parkot egy régi magasvasút vonalán alakították ki. Pár méterrel a föld felett húzódik a ma már sétálásra, pihenésre szolgáló park, amit a New York-iak és a turisták egyaránt imádnak. Úgy 30 perc séta alatt jutunk Chelsea-ből a Meatpacking kerületbe, ahol macskaköves utcákat, gyönyörű, régi vágóhidakat találunk. 

High Line park egy régi magasvasút vonalán jött létreForrás: Vigh Bori

Nyilvános könyvtár 

A Public Librarybe ingyen bejuthatunk. Maga az épület is lenyűgöző, de a termekben meglepő módon olyan híres festők műveivel találkozhatunk, mint például Munkácsy Mihály. A könyvtárban ingyenes és nagyon jó minőségű az internethasználat,  úgyhogy már ezért is megér egy látogatást. 

New York megéri a trükközést 

Senkinek sem ajánlom, hogy a Times Squere-en vásároljon képeslapot, mert pontosan tízszer drágább ott, mint a Little Italy nevezetű negyedben. A lapok feladása 2 dollárba (555 Ft) kerül, de legalább nem kell vigyázni rájuk a további úton. 

Little Italy, ahol a házat is nemzeti színűre festettékForrás: Flickr/ jphilipg

Ami a közlekedést illeti, vehetünk heti metrókártyát 30 dollárért (8300 Ft),  ezzel korlátlanul tudunk utazni New York szövevényes metró- és buszhálózatán. Manhattanben gyalog is jól lehet közlekedni, és nagy meglepetésemre a taxi is mindig 10 dollár (2770 Ft) alatt volt jattal együtt. (Állítólag olcsóbb, mint az Uber.)

A New Yorkban töltött két hét alatt sok apró trükkre rájöttem, így közel 500 dollárt (138 800 Ft) sikerült spórolnom. Biztos vagyok benne, hogy a fent leírt lista nem teljes, és még rengeteg olyan hely, módszer van, amellyel csökkenthetjük a kiadásainkat. Egy biztos, New Yorkot egyszer az életben látni kell. Akár még télen is.