Illetlenül viselkedtek a látogatók, ezért a mianmari hatóságok tilalmat rendeltek el.

Március 1-től nem mászhatnak fel a mianmari Bagan híres pagodáira a turisták – számol be az ország kulturális minisztériumának döntéséről a Telegraph. A tiltásra azután került sor, hogy a figyelmeztetések ellenére a látogatók gyakran csúnyán, tiszteletlenül viselkedtek, például nem megfelelő ruhát hordtak, táncoltak vagy ott aludtak – áll a minisztérium indoklásában.

Bagan aranykora 1057-től 1287-ig tartott, ekkor a mongolok lerohanták, de a több mint 4000 templomból még ma is áll 2230 épület. A templomok száma növekszik, mert a gazdag burmaiak a jobb újjászületés reményében újabb és újabb sztúpákat építenek – írta korábbi beszámolójában Harkányi Árpád.

Bagan látképeForrás: AFP/Ye Aung Thu

Ő és felesége, akivel körbebiciklizték a Földet, még az épületek tetejéről csodálhatta meg a napfelkeltét. Mesebeli látvány, amint a párás hajnalban egymás után tűnnek fel az ősöreg építmények. Ráadásul mire feljön a nap, elborítják az égboltot a jó időérzékkel indított hőlégballonok" – emlékezett vissza az élményre, amely ezek szerint már nem lesz többé elérető a turistáknak.