Futurisztikus kilátó nyílt Budapesttől öt órára

Cseh kilátó, Dolní Morava
The Dolni Morava Unique Skywalk is pictured in Dolni Morava, Central Moravia, Czech Republic, on February 12, 2016. / AFP / Radek Mica
Vágólapra másolva!
Akár biciklivel is fel lehet menni egy Csehországban nemrég átadott kilátóra, amelyről aztán csúszdán is le lehet jutni.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben adták át a Csehország északi részén fekvő Dolní Morava turistaparadicsomának legújabb látványosságát, a Sky Walkot. Az 55 méter magas, futurisztikus kilátót egy hegy tetejére építették, ahonnan lehet látni a környező hegyeket és a Morva folyót.

Forrás: AFP/Radek Mica

A kilátóra egy fából készült sétaúton lehet felmenni, de akár biciklivel vagy Segway-jel (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz) is fel lehet kaptatni. A 700 méter hosszú sétaút nem túl meredek,

akár kerekesszékkel is végig lehet menni rajta.

Forrás: AFP/Radek Mica

Az út mentén táblák tájékoztatják a turistákat a környező völgy történetéről és a felhők meteorológiai magyarázatáról. Az út végén pedig egy százméteres csúszdán is lejuthatnak a vendégek a földre.

Nincs messze Budapesttől

Az építmény akár 4 ezer embert is be tud fogadni egyszerre, a praktikus kapacitása azonban 1400 fő. Akár 300 km/h-s szélnek is ellen tud állni – írja a Gizmag. A kilátó megépítésekor a legnagyobb kihívást az időjárás jelentette.

Az 1116 méter magas hegyen gyakran erős szél fúj,

és sokszor borítja köd és felhők, így többször is fel kellett függeszteni a munkát. Az alábbi videón gyorsított felvételen látszik az építkezés folyamata.

A Budapesttől mindössze ötórás autóútra lévő Dolní Morava egész évben kínál programot a turistáknak. A túra- és bicikliutak mellett bobpálya, vízi park, adrenalinpark is van, a piknikezőket nyilvános grilltűzhelyek várják, télen pedig síelni és szánkózni is lehet ott.

Forrás: AFP/Radek Mica
Forrás: AFP/Radek Mica
Forrás: AFP/Radek Mica
Forrás: AFP/Radek Mica
Forrás: AFP/Radek Mica
Forrás: AFP/Radek Mica

Szavazzon!

Önnek tetszik a kilátó?