Sokat ér a magyar útlevél

2016.03.01. 11:02

A legtöbb országba a németek utazhatnak vízum nélkül.

Az előkelő 10. helyen szerepel Magyarország azon a listán, amely azt méri, hogy az adott ország polgárai hány helyre utazhatnak vízum nélkül a világ 218 állama közül. Ez ugyan eggyel rosszabb helyezés, mint a tavalyi, de – Csehországgal holtversenyben – a legjobb a rendszerváltó országok közül.

Sok helyre lehet vele utazni vízum nélkül isForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Henley & Partners által évente elkészített listát idén is Németország vezeti, amelynek polgárai 177 országba és területre léphetnek be vízum nélkül. Svédország a második, utánuk viszont nagy a tömörülés, mert egy-egy helyezésen többen is osztoznak holtversenyben.

Javultak a lehetőségek

Általában véve nagy volt a mozgás az idei ranglistán, mert a 199 vizsgált országból mindössze 21 maradt a tavalyi helyén. Egyetlen ország sem esett három hellyel többet, ami a felmérés készítői szerint azt jelenti, hogy a vízummentes utazás lehetőségei javultak az elmúlt év során. A legnagyobb előrelépést Kelet-Timor könyvelhette el, amely 33 hellyel javította pozícióját, őt követi Kolumbia, Palau és Tonga.

A toplista

1. Németország
2. Svédország
3. Finnország
3. Franciaország
3. Olaszország
3. Spanyolország
3. Egyesült Királyság
4. Belgium
4. Dánia
4. Hollandia
4. Egyesült Államok
5. Ausztria
5. Japán
5. Szingapúr
6. Kanada
6. Írország
6. Luxemburg
6. Norvégia
6. Portugália
6. Dél-Korea
6. Svájc
7. Görögország
7. Új-Zéland
8. Ausztrália
9. Málta
10. Magyarország
10. Csehország
10. Izland

A felmérés megállapításait alátámasztja az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) januárban közzétett jelentése is, amely szerint soha nem volt még ilyen könnyű utazni a világban, mivel egyre több ország lazít a vízumpolitikáján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK