Az ezercsillagos hotelben felejthetetlen az éjszaka

rum vádi
Vágólapra másolva!
A csillagos ég fölöttünk, a végtelen sivatag körülöttünk. Ilyen az éjszaka Rum vádiban, Jordánia legnagyobb szárazvölgyében, vagyis kiapadt folyómedrében. Aki a világ egyik leglenyűgözőbb pontján szeretné tölteni az éjszakát, annak több órán át kell autóznia, tevegelnie vagy vándorolnia a sivatagban. Egyre több hátizsákos turista veszi a fáradságot, hogy átélje ezt az élményt.
Vágólapra másolva!

A Mentőexpedíció című filmet, amelyben Matt Damon Robinsonként a Marson ragad, szinte teljes egészében Budapesten és Etyeken forgatták. A Marson zajló külső jelenetek egy részét azonban a jordániai Rum vádiban, a Hold völgyében vették fel, ahol a táj valóban a vörös bolygót idézi.

Marsbéli táj a jordán sivatagban Forrás: Flickr/Oliver Clarke

A Rum vádi természetvédelmi terület Jordánia délnyugati részén, Akabától keletre, Maántól délnyugatra, 800 méteres tengerszint feletti magasságban terül el, legmagasabb csúcsa az 1832 méteres Dzsebel Um Adámi.

A terület 2011-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Az ősi sziklarajzok, az ókori sziklafeliratok, a nabateus templom romjai és a tevés, hőlégballonos kirándulások több ezer turistát vonzanak ide, de egyre többen próbálják ki azt is, milyen a sivatagban éjszakázni, minden fényszennyezéstől mentesen, a ránk boruló csillagos ég alatt.

Beduin sátrak a sziklák között Forrás: Flickr/Polina F.

Kempingezés a sivatagban

Vihetünk saját kempingfelszerelést, de bérelhetünk igazi beduin sátrat is a Tejút vagy a Sivatagi kapitány elnevezésű kempingben, ahol

helyi ételekkel és arab zenével kedveskednek nekünk az esti tábortűznél.

Ha felhőtlen az ég, a látvány egészen elképesztő, ezért is kapta a hely az ezercsillagos hotel becenevet.

Ezernyi csillag karnyújtásnyira Forrás: Flickr/momo

Petrától vagy Akabától autóval vagy busszal másfél óra az út Rum vádiba, a jordán fővárosból, Ammánból négy óra alatt érhetünk oda. Ha nem szorít az idő, érdemes a King’s Highway-t választani, ez az út ugyan hatórás, de elképesztően gyönyörű vidékeken halad keresztül.

Alkonyat a sivatagban Forrás: Flickr/Lawrence Murray

Rumból, a faluból

bérelt autóval vagy tevével jutunk ki a sivatagba,

az éjszakai szállást a kempingben szintén a faluban foglalhatjuk le előre. Aki a sivatagi csillagos éjszakázást választja, gondoljon arra, hogy a nappali 32 fokos hőmérséklet éjszaka akár négy fokra is süllyedhet, úgyhogy elkel a meleg ruha és a vastag hálózsák.

Tevével is mehetünk a táborhelyre Forrás: Flickr/Oliver Clarke