Ne hagyja ki Európa legszebb kertjeit

2016.03.07. 09:29

Kidugták a fejüket az első krókuszok, hóvirágok, néhol már virágzik az aranyvessző. Ki vagyunk éhezve a színekre és a napfényre, alig várjuk, hogy elkezdhessük a kerti munkákat. Vagy ha nincs kertünk, legalább meglátogathassunk néhány szépen karbantartott nyilvános parkot, arborétumot. A Huffington Post összegyűjtötte Európa tíz legszebb kertjét, amelyeket nem szabad kihagynunk utazásaink során. De ha mégsem utazunk, a képek látványa akkor is jobb kedvre derít.

Királyi Botanikus Kertek, azaz Kew Gardens – London

A 18. században alapította II. György fia, Frigyes walesi herceg és természetimádó felesége, Auguszta hercegné London délnyugati részén, a Richmond upon Thames kerületben. 2003 óta az UNESCO világörökség része. Hetvenezerféle növény, nyolcmillió préselt példány a herbáriumban, hét üvegház, erdei, vízi, téli és titkos park, na meg bambusz-, azálea-, rózsa- és még tucatnyi kert a növények szerelmeseinek.

A Kew Gardens 2003 óta világörökségi helyszínForrás: Flickr/Jim Linwood

Château de Villandry – Loire-völgy, Franciaország

Tizenöt kilométerre Tours-tól találjuk az egyik utolsó, 1536-ban épült Loire-menti reneszánsz kastélyt és kertet. A régi metszetek és tervek alapján rekonstruált kertnek három szintje van, legfelül találjuk a vízikertet, a másik két szinten pedig a geometrikusan elrendezett ágyásokat.

A Villandry-kastély kertjét régi metszetek és tervek alapján rekonstruáltákForrás: Flickr/Brian Burger

Mount Stewart – County Down, Észak-Írország

A 18. századi neoklasszicista kúriát és a hozzá tartozó mintegy 40 hektáros kertet, pontosabban kerteket Strangford Lough keleti részén találjuk. Van itt Lóhere-kert (Shamrock Garden), Elsüllyedt kert, (Sunk Garden), Olasz- és Spanyol-kert, és egy csodás mesterséges tó. Ősszel három hétvégén át fényfesztivált tartanak itt, esténként a különleges növények, a tó, az ösvények misztikus fénybe borulnak, a háttérben pedig kellemes zene szól.

Ősszel három hétvégén is fénybe borul a kertForrás: wikipédia/sitomon

Peterhof, Petrodrovec – Szentpétervár, Oroszország

Peterhof eredetileg erdős terület volt, ahová Péter cár 1723-ban barokk palotát építtetett.  Az impozáns épületből ellátni a Finn-öbölig, és Szentpétervár is feldereng a távolban. Az igazi látványosság azonban a Nagy vízlépcső, amely egészen a tengerig leér.

A vízlépcsők egészen a tengerig vezetnekForrás: wikipédia

Giardino Giusti – Verona, Olaszország

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb reneszánsz kertje. 1580-ban alapították, 1930-ban nagy műgonddal, az eredeti állapotokat szem előtt tartva felújították. Ötszáz éves ciprusfák, kétszáz éves sövénylabirintus, szökőkutak, barlangok, szobrok várnak itt ránk, és az a hihetetlen érzés, hogy Mozart és Goethe is gyakran sétálgatott itt.

A Giusti Olaszország egyik legszebb reneszánsz kertjeForrás: Flickr/Spencer Wright

Giardino di Boboli – Firenze, Olaszország

A Pitti-palota mögött elterülő, 1550-ben alapított kert felnyúlik egészen a nevét adó Boboli-dombra. A geometrikus elrendezésű kert fő útvonalain kívül sok-sok kis ösvényen bolyonghatunk szökőkutak, szobrok, különféle épületek, mesterséges barlangok, egy kisebb és egy nagyobb tó mentén.

A Bobolit a Pitti-palota mögött találjukForrás: Flickr/Andrey

Versailles-i kertek – Versailles, Franciaország

Szerény vadászkunyhónak indult, az európai kastélyépítészet csúcspontja lett belőle. A Versailles-i palota XIV. Lajos megalomán álma 700 szobával, 2153 ablakkal és 1250 kandallóval. A Napkirály 1682-ben költözött ide, de soha nem látta készen a palotát, mert a munkák még halálakor is folytak. A kertépítés is 25 évig tartott, ugyanakkora gonddal készült, mint az épület.

A Versailles-i kastély kertjét 25 évig építettékForrás: Flickr/Kimberly Vardeman

Generalife – Granada, Spanyolország

Az Alhambrával szemben épült fel 1319-ben a Nap-dombra az iszlám kert tipikus példája, a Generalife palota belső udvara. A granadai királyok nyári pihenőhelyéül szolgált. Az Alhambrától sétaút vezet ide, egyenesen a Medence-udvarba, a kert legismertebb részébe. A Generalife egzotikus, buja kertjében gazdagon terem a babér, a ciprus, a mirtusz, a leander, az aleppói fenyő, a déli ostorfa, és még egy csomó mediterrán növény.

Az iszlám kert egyik legszebb példájaForrás: Flickr/Paolo Trabattoni

Keukenhof – Lisse, Hollandia

A holland Keukenhof neve egyszerűen konyhakertet jelent, mivel annak idején itt termesztették a zöldségeket és a fűszereket a keukenhofi kastély grófi konyhája számára. A világ legnagyobb, 32 hektáros virágoskertje, Lisse mellett, Amszterdamtól délnyugatra hozták létre 1949-ben. Évente hétmillió virághagymát ültetnek el a parkban, amely március utolsó hetétől május közepéig látogatható. A leglátványosabb időszak április közepe, amikor a híres holland tulipánok virágoznak.

Keukenhof március végétől május közepéig látogathatóForrás: wikipédia/Luu

Ludwigsburg-kastély – Ludwigsburg, Németország

Németország legnagyobb barokk kastélyát 1704-ben kezdték el építeni és 1733-ban fejezték be. Az évtizedekig húzódó építkezés során négy építőmester irányította a munkálatokat. Az épület folytatásának tekintett hatalmas park déli részét a második világháború után az eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták.

Ludwigsburg, tipikus barokk kertépítészetForrás: Flickr/Sabrina Setaro

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK