A március 18-án átadott Károlyi-kilátó elsősorban nem a szépsége miatt lesz népszerű a természetjárók között, hanem a pazar kilátásával. A Gaja-szurdokot szinte teljes hosszában megcsodálhatjuk.

Aki a közelmúltban járt a Fehérvárcsurgó és Balinka között kanyargó Gaja-völgyi Tájcentrumban, jó eséllyel kiszúrhatta, hogy egy új kilátóval gazdagodott a terület. A március 18-án átadott létesítmény már tavaly december óta ott magasodik a Gaja-szurdok felett, remek kilátást kínálva az arra járóknak.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A horganyzottacél-szerkezet felhúzása 13 millió forintba került, amit a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), a Földművelésügyi Minisztérium és a Vadex Mezőföld Zrt. közösen finanszírozott.

Az építményből szinte a teljes Gaja-szurdok és a fehérvárcsurgói víztározó is látható. Nevét a fehérvárcsurgói vadaskertet is alapító gróf Károlyi Gyula után kapta.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A Károlyi-kilátó átadása része annak a 2014-ben indított rekonstrukciós programnak, amely során – egyebek mellett – esőbeálló épült a tájcentrumban, kiszélesítették az ott haladó Kéktúra útvonalát, megerősítették a Gaja-patak mederfalát, valamint kiépítették az Alba Regia-forrás környékét. A legnagyobb értékű beruházás azonban az egykori Bársony-ház teljes felújítása volt. Egyébként van már egy Károlyi-kilátó a Zempléni-hegységben is, a 880 méter magas kis-milici csúcson, azt tavaly adták át.

Kéktúra a Gaja-völgyben
Fejér megye legnagyobb erdőgazdálkodója, a Vadex Mezőföldi Zrt. tulajdonosa és egyben fenntartója a Gaja-völgyi Tájcentrumnak. A társaság területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja völgyében található. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre népszerűbb a terület: az elmúlt két évben több mint 50 ezer turista fedezte fel a Pisztrángos-tavat, a 100 férőhelyes erdei pihenőházat, az Ádám-Éva fánál lévő hidat, az Alba Regia-forrást, illetve a Bársony István természetíró emlékszobáját is magában foglaló erdészeti-vadászati múzeumot.
Turista Magazin márciusForrás: Turista Magazin