Összeütközött két repülő

2016.04.05. 10:47

Az egyik gép szárnya levitte a másik függőleges vezérsíkját és bal szárnyát.

A Batik Air Boeing 737-800 típusú gépe 49 utassal és hétfős személyzettel a fedélzetén megkezdte a nekifutást a felszálláshoz a jakartai Halim Perdanakusuma repülőtéren, amikor a bal szárnyának vége összeakadt egy ATR-42-600-as repülővel. A Transnusa Avions de Transport Regional gépe ugyanis egy vontatóra téve keresztezte a futópályát.

A balesetben az ATR farokrészén található függőleges vezérsík és a bal szárny levált, a bal oldali üzemanyagtartályt kinyitotta a roncsolás – írja az Aviation Herald. A Boeingnak a szárnya sérült meg, és mindkét repülő kigyulladt.

A Boeingon tartózkodó utasokat a vészcsúszdán evakuálták. A tüzet hamar eloltották. Személyi sérülés nem történt, de a repülőkben komoly kár keletkezett. A repülőteret lezárták a baleset után.

A földön tartózkodó megfigyelők beszámolója szerint a Boeing már gyorsított a felszálláshoz, amikor a vontatón lévő ATR keresztezte a futópályát. A Boeing megszakította a felszállást, de már nem volt elég ideje megállni az ütközés elkerülésére. A Batik Air közölte, hogy a gépük a nekifutás előtt megkapta felszállási engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK