Marx és Lenin nyomába erednek a kínai turisták

Marx sírja a londoni Highgate temetőben
Vágólapra másolva!
Kínai utazási irodák az Egyesült Királyságba és Oroszországba olyan utakat szerveznek, amelyek keretében a turisták Marx vagy Lenin életének állomásait keresik fel. A turisták körében ugyanis mind nagyobb igény mutatkozik az úgynevezett vörös turizmus globálissá tételére.
Vágólapra másolva!

Egy pekingi iroda, a Hszinghuo Travel kifejezetten ilyen utak szervezésére szakosodott - írta összeállításában a Global Times című angol nyelvű kínai napilap. A Marx nyomában Nagy-Britanniában című kilencnapos túrán

a csoportok felkeresik a német filozófus sírját, és eléneklik az Internacionálét.

Megállnak a Dean Street-i otthonánál, ahol 1851 és 1856 között lakott, és élete utolsó éveinek színhelyére is ellátogatnak. Sétát tesznek a British Múzeumban, ahol kutatott és alkotott, és a Marx Emlékkönyvtárba is elmennek.

Marx sírja a londoni Highgate temetőben Forrás: Flickr/DncnH

A piacra érzékeny idegenforgalmi szakemberek derűlátóan ítélik meg a vörös turizmus jövőjét, különösen, hogy ehhez politikai ösztönzést kaptak, az elmúlt évek kísérletei pedig beválni látszanak.

Több célpont is van

A Hszinghuo Travel szervezett már utat Kanadába is, ahol a Kínában hősként számon tartott kanadai kommunista orvos, Norman Bethune emlékét ápolják. Bethune a japánok elleni háborúban szolgálta a kommunista csapatokat.

A cég idegenvezetői elvitték már ügyfeleiket Kubába és Észak-Koreába is.

Utóbbiban a kínai önkéntes hadseregnek a koreai háborúban elesett tagjaira emlékeztek.

Orosz-kínai együttműködés eredményeként nemcsak kínaiak keresik fel Uljanovszkot, Lenin szülőhelyét, hanem egy tavaly júniusi megállapodás részeként orosz turistákat várnak többek között a Hunan tartományi Saosanba, a néhai államelnök, Mao Ce-tung szülőhelyére is.

Mao Ce-tung zoknijait is meg lehet tekinteni saosani szülőházában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stephan Scheuer

Kínában 2004 óta a kormány és a kommunista párt támogatásával került a köztudatba a vörös turizmus fogalma, amelynek révén fokozatosan számos forradalmi helyszín épült újjá, sokuk vált könnyebben elérhetővé.

Évente milliók kelnek útra, hogy a volt kommunista vezetők emléke előtt tisztelegjenek,

ismerkedjenek történelmi helyszínekkel, a Kínai Kommunista Párt forradalmi múltjával.

Az elmúlt tíz évben több mint kilencmilliárd jüan költségvetési pénzt (381 milliárd forint) fektettek a turizmusnak ebbe az ágába, és a turisták száma évente átlagosan körülbelül 16 százalékkal bővül.