Őslénypark nyílik a veszprémi állatkertben

2016.04.11. 12:48

Életnagyságú dinoszaurusz szobrok lesznek láthatók nyár elejétől a veszprémi állatkertben nyíló őslényparkban, ahol a látogatók egy földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek.

Összesen 30 dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a kéthektáros őslényparkban, ahol a munkálatok már zajlanak - mondta el Török László, az állatkert igazgatója sajtótájékoztatóján. A rendhagyó kiállítás 250 millió évre tekint vissza, felvonultatva számos hús- és növényevő fajt, köztük a 23 méter hosszú Diplodocust vagy a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, melyekről a tudnivalókat a mellettük kihelyezett tájékoztató tábla tartalmazza majd.

Forrás: Veszprémi Állatkert

A saját forrásból megvalósuló beruházás 150 millió forint, ebből az őslények 100 millió forintot tesznek ki - jelezte az igazgató, hozzáfűzve, hogy a park az állatkerti belépővel lesz látogatható. Magyarországon egyedülálló őslénypark műanyag állatszobrai Németországból érkeznek. A makettek télen-nyáron kint lesznek a szabadban.

A gyerekek élvezni fogják

Török László kitért arra is, hogy a dinoszauruszok közül lesz egy olyan, amelyre fel is lehet majd mászni, sőt egy olyan T. Rex is helyet kap az őslényparkban, amelynek a fejébe is be lehet majd "telepedni". Az őslényparkba látogató gyerekeknek játékos foglalkoztatókat alakítanak ki, ahol próbára tehetik ügyességüket. Részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz játékos feltárásában, a legkisebbek kisméretű dinoszauruszokat festhetnek ki.

Forrás: Veszprémi Állatkert

A földtörténeti korokat bemutató tárlatról szólva az igazgató elmondta, hogy annak részleteiről a napokban egyeztetnek majd a szakemberek, az azonban biztos, hogy helyet kap majd benne a mezozoikumi tengeri hüllő, a kavicsfogú álteknős, melynek felszínre kerülése Veszprémhez és Laczkó Dezső paleontológushoz köthető.

Forrás: Veszprémi Állatkert
Forrás: Veszprémi Állatkert
Forrás: Veszprémi Állatkert
Forrás: Veszprémi Állatkert
Forrás: Veszprémi Állatkert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK