Hamarosan látogatható lesz az új pécsi állatkert

2016.04.21. 16:11

Május 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt a régi létesítmény helyén kialakított új pécsi állatkert, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakítottak ki.

Az új létesítmény két esztendő alatt kizárólag európai uniós forrás felhasználásával építették meg a korábbi állatkert Mecsek-oldalban található több mint 3,5 hektáros területén - jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere. Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.

Zebrák és pitonok beszerzés alatt

Az új pécsi állatkertben például pumával, perzsa leopárddal, varacskos disznóval, bengáli tigrisekkel, gyűrűsfarkú makikkal, zebra- és szirti cápával, hiúzzal és oroszlánokkal is találkozhatnak majd a látogatók. Beszerzés alatt vannak még zebrák, ormányos medvék, egy barnamedve, ragadozó madarak, kaméleonok és fapitonok is.

A május 20-án megnyíló pécsi állatkert főépületeForrás: MTI/Sóki Tamás

A Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje 1961-ben épült társadalmi munkában. Páva Zsolt indoklása szerint ezért is döntöttek úgy, hogy a felújítás helyett egy teljesen új, a mai kor színvonalán is túlmutató, új állatkertet építek a területen. A beruházásnak köszönhetően immár nem fenyegeti szennyezés veszélye a környező vízbázisokat.

A beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környe állat- és növényvilágát. Az új állatkerti részen tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

OroszlánForrás: MTI/Sóki Tamás

A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.

FarkasForrás: MTI/Sóki Tamás

A nyitásra külön kedvezményekkel készülnek, a részletekről a megnyitó előtt egy héttel adnak tájékoztatást.

Egy dolgozó játszik egy hiúzzalForrás: MTI/Sóki Tamás

 

OroszlánokForrás: MTI/Sóki Tamás
Gyűrűsfarkú makikForrás: MTI/Sóki Tamás
FarkasokForrás: MTI/Sóki Tamás
Egy dolgozó a galléros páviánok kifutójánálForrás: MTI/Sóki Tamás
Amerikai bölényForrás: MTI/Sóki Tamás
Az állatkert akváriumaForrás: MTI/Sóki Tamás
Az állatkert főépületeForrás: MTI/Sóki Tamás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK