Többé nem kell nézegetni a térképet a navigációhoz.

Forradalmian új okoscipőt mutatott be az EasyJet a Barcelona Street Project eseményen. A cipőben beépített GPS-technológia segíti a turistákat új városok és látnivalók egyszerűbb felfedezésében annak veszélye nélkül, hogy eltévednének.

Az EasyJet okoscipőjeForrás: EasyJet

A cipő Bluetooth segítségével kapcsolódik össze az okostelefonon található alkalmazással, és apró, rezgő szenzorok segítségével irányítja gazdáját, hogy milyen irányba induljon. A navigációs rendszer a cipőben elhelyezett vibrációs jelzés segítségével működik, amely figyelmezteti viselőjét az útirányra, szükségtelenné téve ezzel a telefonos vagy a hagyományos térképhasználatot.

Az eszköz bármelyik okostelefonnal kompatibilis. A megoldás kombinálja az alacsony energiafogyasztást, a terület meghatározást és kizárja az interferenciát, ezért bármilyen környezetben használható. A rezgés előidézéséhez a mérnökök a jelenlegi okostelefonokban is megtalálható elektronikát használták.

Újratervezés is van benne

Az alkalmazás a két fő elemből áll:

  • szinkronizálás és eszközvezérlés
  • gyalogos navigátor

A gyalogos navigátor kialakításához Google térképet és Google Maps Directions API-kat (térképplatform, amellyel mobilalkalmazásokat lehet létrehozni) használtak. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy észlelje a felhasználó közelségét a megadott célállomás GPS-koordinátájához képest. A rendszer tehát azonnal felismeri, hogy milyen irányban kell haladni, és a megfelelő lábhoz rezgéseket küldve irányítja használóját az úton.

Nem kell a térképet nézniForrás: EasyJet

„Rossz irány" detektort és újratervezési funkciót is beépítettek a cipőbe, így ha a használó eltéved, vagy önkéntesen letér az alkalmazás által felkínált útvonalról, cipője akkor is el tudja irányítani a végcélhoz. Az alkalmazást úgy fejlesztették ki, hogy háttéralkalmazásként fusson, így a használó a zsebében tarthatja telefonját, mert nincs szükség arra, hogy a képernyőn kövesse a jelzéseket.