Ostromra készül Salgó vára

2016.05.18. 12:42

Tudta, hogy Magyarországon van Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja? A szlovák-magyar határon fekvő Medves-fennsík változatos táj vulkáni csúcsokkal, mély homokkővölgyekkel és olyan középkori építményekkel, mint Salgó, Somoskő vagy Fülek vára. Itt, az UNESCO védnökség alatt működő Novohrad-Nógrád Geoparkban tartják június első hétvégéjén a régió legnagyobb tájfotós rendezvényét. Izgalmas programok nemcsak a fotózás, hanem a szép tájak, a várak és a túrázás szerelmeseinek.

A programot Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes kezdeményezte, akik maguk is a Medves vidékén élnek, és szívükön viselik a táj sorsát. A maratoni fotózáson közel száz önkéntes segíti az ide érkezőket, hogy felfedezzék a tájat, és elkészítsék eddigi legszebb fotóikat. A rendezők azt remélik, hogy az itt készült több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot, a Medvest és a tájvédelmet. 

Erről a pontról egyszerre látszik Somoskő és SalgóForrás: Novohrad-Nógrád Geopark/Drexler Szilárd

Kivilágítják Salgó, Somoskő és Fülek várát 

Ez utóbbi érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, éjszakai rovarok megfigyelését szervezi a Medvesi Fotós Maraton ideje alatt. Ezenkívül a szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket természetvédelmi tevékenységükről, annak fontosságáról. 

Elkészíthetjük életünk legszebb képeitForrás: Komka Péter

A szervezők három középkori várat is kivilágítanak, Salgót, Somoskőt, Füleket. A salgói várban nemcsak fotós workshopok lesznek, hanem felsorakoznak a börzsönyi nehézgyalogosok teljes páncélzatban. Lesz asztrofotózás, multikopteres bemutató, hajnali túrázás, hogy lekaphassuk a napfelkeltét, és persze a várakhoz is több kirándulás indul. A legtöbb program ismétlődik, aki lemarad a szombati túráról, az vasárnap bepótolhatja.  

Fényjáték az égen a vár mögöttForrás: Komka Péter

A család többi tagja sem fog unatkozni 

A Medvesi Fotós Maraton ideje alatt lehetőség lesz a Medvesalja feltérképezésére is. A gömöralmágyi templom, a péterfalai tó, a dombok lankái közé simuló kistelepülések és az ajnácskői szikla felfedezésre csábítanak. Az egyik leglátványosabb túra a szigorúan védett Pogányvárhoz vezet majd. 

Salgó várában idén is lesznek páncélosokForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

A Medves vidéke kiváló terep családi túrákra. A szervezők gondoltak a család többi tagjára is, nehogy halálra unják magukat, míg anyuka vagy apuka egy virág előtt hasal a fényképezőgépével órákig. A nyílt programokon bárki részt vehet, a túrák mellett az utazó planetárium műsorát élvezhetjük, helyi ételeket kóstolhatunk, és játszóház is várja a gyerekeket a geopark eresztvényi központjában. 

A 2016. június 3-tól 5-ig tartó programról és a részvételi díjakról a www.fotosmaraton.hu honlapon tájékozódhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK