Ha az ember gyanútlanul sétálgat Oregonban, a Portland melletti erdőben, megdöbbentő látvány részese lehet. A fák között egyszer csak felbukkan egy keskeny törzsű utasszállító repülőgép. Bár nem roncs, felszállásra már nem alkalmas. Egészen más célt szolgál: Bruce Campbell nyugalmazott villamosmérnök otthona.

Campbell 2002-ben szerezte meg a leharcolt gépet, és azóta folyamatosan dolgozik rajta, hogy otthonossá tegye. Az egykori szűkös repülőülések helyén van ma a férfi nappalija, dolgozó- és hálószobája, de a mosdón például semmit nem változtatott, csak épp működőképessé tette.

Lakájos nappali rengeteg rakodófelülettelForrás: airplanehome.com

Ez a madár már nem repül sehová

A szokatlan otthon fénypontja az üvegpadló. A régi szőnyeg helyébe Campbell azért rakott átlátszó padlózatot, hogy ő és látogatói zavartalanul gyönyörködhessenek a lenti kábelhálózatban.

Az üvegpadló alatt gyönyörű kábelek húzódnakForrás: airplanehome.com

A gép külsején nem sokat változtatott, a repülőfeljáró és minden más eredeti, csak épp hangulatos piros éjszakai megvilágítást kapott.

A külsején nem sokat változtatottForrás: airplanehome.com

Campbell „madárkámnak” becézi a házát, amelyen igyekszik minél kevesebbet változtatni. Inkább arra törekszik, hogy az eredeti berendezési tárgyaknak használható funkciót találjon. Mosógépe például a repülőgép egykori vízvezetékére kapcsolódik rá, a szárnyak nyaranta napozóteraszként működnek, a pilótafülke pedig remek hely az elmélkedésre, olvasásra.

A pilótafülkében szokott olvasgatniForrás: airplanehome.com

Campbell egyébként évente nagyjából hat hónapot tölt a fedélzeten, az év másik felében utazgat. Sok időt tölt Japánban, ahol újabb lehetséges repülőotthonok után kutat. Meggyőződése, hogy a kiszuperált repülőgépeket nem szabadna veszni hagyni, mert valamennyit csodálatos otthonná lehetne alakítani.   

A túrázók néha szívbajt kapnak a látványtólForrás: airplanehome.com

Nem olcsó, de nagyon menő

Campbell a honlapján nem győz áradozni arról, mennyire fantasztikus az élet a repülőgépen, ahol nagyszerűek a fények, remek a klíma, és rengeteg a rakodófelület. Hányan mondhatják el ugyanezt saját hagyományos otthonaikról?

Nem olcsó, de nem mindennapi megoldás a lakhatásraForrás: airplanehome.com

A repülőgép renoválása kétszázezer dollárba, vagyis csekély ötvenhatmillió forintba kerül, ami az amerikai ingatlanárak mellett feltehetően nem olyan horribilis összeg.

Hangulatos dolgozósarokForrás: airplanehome.com

Aki kedvet kap a dologhoz, és szeretne egy repülőotthont a város melletti erdőben, csak kattintson a nyugdíjas villamosmérnök honlapjára, ahol részletes útmutatást, hasznos tippeket talál.