Rózsaszín biztonsági sáv és szoptatós busz csak nőknek

kína, nők, utazás
A security guard (L) swipes a woman to check for explosives, at an entrance to the airport in Beijing on March 25, 2016. China has increased security at airport entrances following the bomb attacks in Brussels on March 22. / AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
A Pekingi Nemzetközi repülőtéren ezentúl lesznek olyan biztonsági sávok, amelyeket kifejezetten nők számára állítanak fel. A döntést három hónapos tárgyalássorozat előzte meg, amelynek végén a vezetőség úgy döntött, létrehozza a speciális biztonsági kapukat. A nők ugyanis nem szeretik, ha férfiak motozzák meg őket, ezeknél a kapuknál viszont kizárólag nők teljesítenek majd szolgálatot.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezés nem aratott osztatlan sikert. Van, aki azt állítja, az intézkedés valójában arra szolgál, hogy tovább korlátozzák az emberek személyi szabadságát. Mások azért háborognak, mert szerintük a nők átvizsgálása jóval több ideig tart, mint a férfiaké, ezért a női sávokban hosszabb lesz a várakozási idő.

Ezentúl minden nőt női őrök motoznak meg, ha a megfelelő sávba állnak Forrás: AFP/Greg Baker

A repülőtér biztonsági személyzetének egyik tagja ezt nyilatkozta a Daily Mailnek: „A női utasok gyakran sok kozmetikumot visznek magukkal, ezért ki kell nyitniuk a bőröndjüket, hogy átvizsgálhassuk a tartalmát. Hogy ez ne okozzon késedelmet,

plusz két női alkalmazottat állítottunk minden egyes sávhoz,

amivel 25 százalékkal javítottuk a hatékonyságot.”

Olyannyira, hogy a női sávok – amelyeket mellesleg rózsaszín jelzéssel különböztetik meg a többitől – így 10 százalékkal gyorsabbak lettek, mint a koedukált ellenőrzési pontok.

Van, aki szerint ez az intézkedés sérti a szabadságjogokat Forrás: AFP/Fred Dufour

Diszkriminatív a férfiakkal szemben?

A kezdeményezést újabb követte: Csengcsouban csúcsforgalom idején olyan buszjáratot indítanak, amelyekre kizárólag nők és gyereket szállhatnak fel. Ezt a döntést azután hozták meg, miután több nő panaszt tett, hogy a férfiak tapogatják őket a zsúfolt járműveken.

Kínában könnyebb lesz az utazás a nőknek? Forrás: AFP/Ji Haixin

A járat április 26-a óta közlekedik, és sok nő kedvezően nyilatkozott az új rendszerről. A kismamák különösen annak örültek, hogy így

zavartalanul szoptathatják a babájukat a járművön.

Akadtak azonban kritikus hangok is. Egy nyugdíjas férfi például, aki nem vette észre a női jelzést, nehezményezte, hogy a sofőr nem engedi fel a buszra. „Ez diszkrimináció! – jelentette ki felháborodva. – A busztársaságnak nincs joga ilyen szolgáltatást működtetni!”