Ezt a házat nem a kőkorszaki szakik építették

sziklaház
Nincs benne áram, odabenn gyertyákkal világítottak
Vágólapra másolva!
Nem Frédi, és nem is Béni lakik benne. Ez ugyanis nem animáció, hanem igazi sziklaház, amelyben egy egész család kényelmesen elfér. Az észak-portugáliai Fafe közelében, egy meleg, szeles domb tetején áll, és bár évtizedekig nyaralóként funkcionált, mostanság inkább csak turistaattrakció. 
Vágólapra másolva!

A Casa do Penedo, azaz kőház vagy sziklaház tényleg úgy néz ki, mintha a kultikus rajzfilmsorozat inspirálta volna a tervezőjét. 1972-től ’74-ig épült négy sziklatömb felhasználásával, ezek alkotják az alapot, a falakat és a mennyezet nagy részét.

Ide vonult el a portugál család a város zaja elől Forrás: Flickr/Feliciano Guimarães

Annak ellenére, hogy a sziklaépület körül időközben egy egész szélgenerátor-telep létesült, a házban máig nincs áram. Van viszont kőbe vájt medence és kandalló.

Sokan azt hitték, nem is létezik

A gyönyörű helyen álló építészeti csemege az utóbbi években turistaattrakcióvá vált. Amikor elkezdtek körözni a képek az interneten a sziklaházról, sokan nem hitték el, hogy valóban létezik. Aztán

a portugál televízió készített egy műsort a ház történetéről,

és ettől kezdve a kétkedők is beadták a derekukat.

Nincs benne áram, odabenn gyertyákkal világítottak Forrás: Flickr/Feliciano Guimarães

A házba sajnos nem lehet bejutni. Bár az angol nyelvű Wikipédia szerint múzeumként működik, az ott járt turisták beszámolói szerint

a kőház nincs nyitva a nagyközönség előtt.

Ennek ellenére érdemes felkeresni, mert az épület látványa kívülről is lenyűgöző, és a panoráma sem utolsó a dombtetőről.

Érdemes felmászni a dombtetőre Forrás: Flickr/Feliciano Guimarães