Ezt a házat nem a kőkorszaki szakik építették

2016.05.23. 09:39

Nem Frédi, és nem is Béni lakik benne. Ez ugyanis nem animáció, hanem igazi sziklaház, amelyben egy egész család kényelmesen elfér. Az észak-portugáliai Fafe közelében, egy meleg, szeles domb tetején áll, és bár évtizedekig nyaralóként funkcionált, mostanság inkább csak turistaattrakció. 

A Casa do Penedo, azaz kőház vagy sziklaház tényleg úgy néz ki, mintha a kultikus rajzfilmsorozat inspirálta volna a tervezőjét. 1972-től ’74-ig épült négy sziklatömb felhasználásával, ezek alkotják az alapot, a falakat és a mennyezet nagy részét.

Ide vonult el a portugál család a város zaja előlForrás: Flickr/Feliciano Guimarães

Annak ellenére, hogy a sziklaépület körül időközben egy egész szélgenerátor-telep létesült, a házban máig nincs áram. Van viszont kőbe vájt medence és kandalló.

Sokan azt hitték, nem is létezik

A gyönyörű helyen álló építészeti csemege az utóbbi években turistaattrakcióvá vált. Amikor elkezdtek körözni a képek az interneten a sziklaházról, sokan nem hitték el, hogy valóban létezik. Aztán a portugál televízió készített egy műsort a ház történetéről, és ettől kezdve a kétkedők is beadták a derekukat.

Nincs benne áram, odabenn gyertyákkal világítottakForrás: Flickr/Feliciano Guimarães

A házba sajnos nem lehet bejutni. Bár az angol nyelvű Wikipédia szerint múzeumként működik, az ott járt turisták beszámolói szerint a kőház nincs nyitva a nagyközönség előtt. Ennek ellenére érdemes felkeresni, mert az épület látványa kívülről is lenyűgöző, és a panoráma sem utolsó a dombtetőről.

Érdemes felmászni a dombtetőreForrás: Flickr/Feliciano Guimarães

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK