Korlátozza az Airbnb használatát Európa egyik legszebb országa

2016.06.01. 10:56

Izland annyira népszerű célpont lett, hogy egy lakosra közel öt turista jut már.

Az izlandi kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely évi 90 napra korlátozná azt az időt, amelyre valaki kiadhatná ingatlanát az Airbnb szállásközvetítőn keresztül. Ez időn túl üzleti adót vetnének ki a kiadásból származó jövedelemre.

Beindult az Izland-mánia

A lépéssel nem elsősorban a szállodák érdekeit kívánják védeni, hanem általában szeretnék korlátozni az Izlandra látogató turisták számát. Európa egyik legszebb országa, amely bővelkedik különleges természeti látnivalókban, idén 1,6 millió turistát vonzhat a 335 ezres lakosságszámhoz képest, ami egy év alatt közel 30 százalékos bővülés.

Izlandra sokan a sarki fény miatt mennekForrás: hemis.fr/CHRETIEN Eric

A turizmus nagy szerepet játszott abban, hogy Izland ki tudott lábalni a 2008-as bankcsődök utáni gazdasági válságból, mostanra azonban akkora lett az érdeklődés a sziget iránt, hogy a szállodaépítések nem tudnak lépést tartani a kereslettel. Sok izlandi lakáskiadással igyekszik hasznot húzni ebből. Egy jelentés szerint egy év alatt 124 százalékkal nőtt az Airbnb-n keresztül történt kiadások száma, ez azonban felhajtotta az ingatlanárakat és a hosszú távú bérleti díjakat Reykjavík központjában.

A lakáskiadást másképp is igyekeznek korlátozni – írja a Guardian. Áprilisban a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy ha valaki egy társasházban szeretné kiadni az Airbnb-n keresztül a lakását, ahhoz a többi lakótól is engedélyt kell szereznie.

Védenék az értékeket

A külföldi látogatók számának növekedésével egyre több a feszültség a turisták és a helyiek között. A nyilvános vécék hiánya miatt például egyes helyeken arra panaszkodnak, hogy a turisták a köztereken végzik el a dolgukat. Reykjavík belvárosából egyre inkább kiszorulnak az ott élők. Többen azt is szóvá teszik, hogy a látogatók bérelt terepjáróikkal a védett területekre is bemennek.

Reykjavík belvárosából lassan kiszorulnak a helyiekForrás: Tóth Judit

Ólöf Ýrr Atladóttir, az izlandi turistahivatal igazgatója a lapnak azt mondta, hogy van néhány kihívás, de óriási feszültségek nincsenek”. Szerinte a legutóbbi kutatások azt mutatták, hogy az aggodalmak ellenére az izlandiak pozitívan viszonyulnak a látogatókhoz és a turizmushoz magához is.

Közvetlen járat Budapestről
A Wizz Air márciusban indította el közvetlen járatát Budapestről Reykjavíkba. Jelenleg 20 990 forint a legolcsóbb jegy náluk egy irányba (november 20-án 14 990 forintért is akad). Ebben az árban csak kis kézipoggyász van, viszont a Wizz Discount Club tagságival csökkenthető a díj 2900 forinttal. Izland azonban igen drága ország, erről bővebben itt írtunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK