Fennakadások várhatók az európai légi közlekedésben

Francia légiirányító a Roissy repülőtéren
Vágólapra másolva!
Több országban is sztrájkolnak ma a pilóták és a légiirányítók, ami a foci-Eb idején különösen kellemetlen lehet az utazóknak.
Vágólapra másolva!

A francia légiirányítók például 2009 óta már az 50. alkalommal folyamodnak ilyen akcióhoz, ami késéseket okozhat a Franciaországba érkező, onnan induló és felette átrepülő járatoknál. A Ryanair légitársaság online petíciót írt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek. A 44 járatát törölni kényszerült ír társaság szerint

meg kell védeni Európát a légiirányítók szakszervezeteinek folyamatos zsarolásától.

Francia légiirányító a Roissy repülőtéren Forrás: AFP/Photononstop

Az Air France pilótái is sztrájkolnak kedd este, hogy tiltakozzanak a fizetési feltételek és a növekvő munkaidő miatt – írja a Telegraph. A légitársaság becslése szerint a járatok 80 százaléka fog csak elindulni kedd este, éjszaka.

A Budapest Airport honlapja szerint törölték az Air France Párizsból Budapestre 17.40-kor érkező és onnan 18.25-kor visszainduló járatát. Más, Budapestet érintő járattörlésről egyelőre nincs hír.

Mások is sztrájkolnak

Az EasyJet amszterdami pilótái kedden reggel 6-tól délután 2-ig tiltakoznak munkabeszüntetéssel. Az EasyJet az utasai számára azt javasolja, hogy valós idejű információért

ellenőrizzék járatuk státuszát a Flight Tracker segítségével,

még a reptérre indulás előtt. A Flight Tracker alkalmazás elérhető az EasyJet oldalán, illetve mobilapplikáció formájában.

Péntek óta sztrájkolnak a Scandinavian Airlines pilótái is. A légitársaság tájékoztatása szerint eddig 100 ezer utast érintettek a járattörlések.