Bandaháború az adriai üdülővárosban

Montenegró
Kilátás a Kotori-öbölre a Szent János-erődből
Vágólapra másolva!
Attól félnek, hogy elmaradnak a turisták a sorozatos erőszakos cselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Montenegró jóval kevésbé népszerű a magyar turisták körében, mint Horvátország, de sokan kezdik felfedezni a kis balkáni országot (itt írtunk róla beszámolót). Montenegró tengerparti városai közül

Kotor az egyik legszebbnek számít óvárosával és az öböllel.

Most azonban komoly veszélybe került az ottani turizmus.

Leszámolnak egymással

Az elmúlt három hónapban ugyanis bandaháborúk keltenek félelmet a helyi lakosságban és az oda látogató turistákban. A Balkan Insight beszámolója szerint április óta hat olyan incidens fordult elő, amelyek az ellenséges bűnözői csoportok leszámolásával kapcsolatosak, beleértve lövöldözéseket és egy gyilkosságot is.

Kilátás a Kotori-öbölre a Szent János-erődből Forrás: Grówald Barbara

– mondta Goran Danilovic belügyminiszter. A felügyelete alatt álló rendőrség terroristaellenes egységeket küldött a városba, hogy rendet tegyenek. A hatóságok attól félnek ugyanis, hogy az elmúlt hónapok erőszakos cselekményei elriasztják a turistákat, akikre a helyi gazdaságnak égető szüksége lenne.

Nehéz felvenni a harcot

Kérdés, hogy a rendőrség fellépése mennyire lesz eredményes. A legutóbbi lövöldözés nem sokkal azután tört ki, hogy a montenegrói rendőrfőnök, Slavko Stojanovic különleges egységet küldött Kotorba.

A lap beszámolója szerint az adriai város vendéglátóiparába nagy összegeket fektetett be tíz évvel ezelőtt Darko Saric balkáni drogbáró. Saricot tavaly júliusban egy belgrádi bíróság első fokon húsz év börtönre ítélte, mert kokaint csempészett Latin-Amerikából.