A tulajdonos Üzbegisztánban született, most az Arsenal focicsapat főrészvényese.

Átadták boldog tulajdonosának a világ legnagyobb jachtját. A 156 méter Dilbar hosszra ugyan csak a negyedik, ám a bruttó űrtartalma (ez a hajók összes belső térfogatát jellemző, dimenzió nélküli mérőszám) 15 917. Az eddigi rekordtartó az ománi szultán tulajdonában lévő Al Said volt 15 850 bruttó űrtartalommal. Összehasonlításképp: ugyanez a mérőszám a világ legnagyobb utasszállító hajója, a Harmony of the Seas esetében 227 700 (róla itt írtunk). A világ leghosszabb jachtja továbbra is az Azzam a maga 180 méterével (erről itt olvashat többet).

Aliser UszmanovForrás: Wikipedia
Van mit a a tejbe aprítania
A boldog tulajdonos nem más, mint az Arsenal focicsapat főrészvényese. A 62 éves Aliser Uszmanov Üzbegisztánban született orosz üzletember. Vagyonát 13,4 milliárd dollárra (3842 milliárd forint) becsülik, amellyel a világ 73. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint. Uszmanovnak a fémiparban, a médiában, a távközlésben és a sportban vannak befektetései.

A Dilbar árát nem hozták nyilvánosságra, de becslések szerint 350 millió font (138 milliárd forint) közelében van – írja a Daily Mail. Uszmanov a korábbi hajóját cserélte le, amely 115 méter hosszú, és szintén Dilbar névre hallgatott, most átnevezték Onára. 52 hónapon keresztül építették, alább megnézheti, hogyan.

Zavartalan privátszféra

A Brémában épített jacht kevés külső térrel rendelkezik, a belső kialakítását pedig titokban tartják. Annyi állítható róla bizonyosan, hogy két helikopter-leszállóval rendelkezik, a hátsó részén pedig van kiülős rész egy medencével. Belül 3800 négyzetméteren osztozhat Uszmanov a vendégeivel.