Mi van a medence vizében?

Bük, Bükfürdő
Az ezerszer áldott és tömegeket vonzó gyógyvíz és medencék
Vágólapra másolva!
A szezon kezdetéig a szezonálisan üzemelő medencés közfürdők csaknem felét ellenőrizték, a júniusban nyitók vizsgálata pedig folyamatos.
Vágólapra másolva!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalának közleménye szerint jelenleg 568 medencés közfürdő működik az országban, ezek közül mintegy háromszáz csak szezonálisan üzemel. Többségük a kedvezőtlen időjárás miatt májusban még nem nyitott meg.

A szezon kezdete előtt ellenőrzött fürdők, strandok többségén a közegészségügyi feltételek megfelelőek voltak,

a szükséges javítási, karbantartási munkákat már elvégezték, pusztán egy-két esetben merült fel ilyen irányú kifogás.

A rágcsálóirtás folyamatos

Hozzátették, hogy az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége és a képzett személyzet jelenléte megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják, a rovar- és rágcsálóirtás folyamatos.

Képünk illusztráció Forrás: Lantos Gábor

A tavalyi szezonban végzett ellenőrzésekkor a töltő-ürítő rendszerű medencék közül a vízminőségi elvárásoknak legkevésbé a termálvizes medencék és a szauna-merülőmedencék feleltek meg. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy ezeknek a medencéknek a vízminőségét illetően az egészségügyi hatóság mindenképpen előrelépést vár az idei szezontól.

Intézkedni is kellett

Idén június elejéig az ország területén 71 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt. Kifogás esetén a hatóság felszólítja az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, amelyet a tapasztalatok szerint a megadott határidőre szinte minden esetben el is végeznek.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy

a medencék tisztaságának megőrzésében meghatározó a vendégek szerepe.

A fertőzések nagy része ugyanis elkerülhető azzal, ha a vendégek fürdőzés előtt lezuhanyoznak és használják a lábmosót.

Szavazzon!

Ön elégedett a medencék tisztaságával?