Ajándék fenyőnek nézték a fáját

London, Oslo, karácsony, Reykjavík
Vágólapra másolva!
Oslo többet nem szállít ajándék karácsonyfát az izlandi fővárosnak, Reykjavíknak. Londonnak azonban továbbra is ajándékoz fenyőfát az északi ország. Mielőtt elkezdenénk kárhoztatni a gonosz norvégokat, érdemes megismerkedni e furcsának tűnő történet részleteivel. Főszereplők: az oslói és reykjavíki polgármester, a norvég kormány és ellenzék, valamint a két északi ország polgárai.
Vágólapra másolva!

Ez a sztori, amelyről az Aftenposten című norvég lap adott hírt, nem ma, hanem 65 évvel ezelőtt kezdődött. A norvégok 1951-ben ajándékoztak először karácsonyfát Izlandnak. Hogy miért? Mert a szigetországban nem volt egyetlen fenyőerdő (de fa sem nagyon), ahonnan az izlandiak kivághatták volna a saját karácsonyfájukat. 63 évig minden ment a maga útján; az Oslomarka nevű erdőben beindult a fűrész, a kiválasztott fát előbb teherautóra, majd hajóra, aztán újra teherautóra rakták, és az így érkezett meg Reykjavíkba.

Ettől az évtől izlandi karácsonyfa áll Reykjavík főterén Flickr/Helgi Halldórsson

A bajok akkor kezdődtek, amikor a fenyő a hosszú út során egyre több sérülést szenvedett. Megrepedezett, az ágai letörtek, a tűlevelek lehullottak. Az izlandiak előbb csak néztek, majd 2014-ben

a reykjavíki polgármester, Dagur Eggertson üzent a norvégoknak, hogy baj van.

Két éve még nem állították le a faimportot. Már csak azért sem, mert az izlandiak ragaszkodtak ahhoz, hogy az ország karácsonyfája továbbra is Norvégiából érkezzen. Ugyanígy tettek a norvégok is, akik hallani sem akartak a hagyomány befejezéséről.

Felnőtt egy fenyőerdő Reykjavík mellett

Csak a mesében van olyan, hogy minden szép történet happy enddel fejeződik be. Pár nappal ezelőtt a reykjavíki polgármester levélben jelezte Oslónak, hogy többé nem kérik a norvégok karácsonyfáját. A döntésben az is közrejátszott, hogy Izlandon időközben felnőtt egy fenyőerdő. Ezeket a fákat évtizedekkel korábban ültették az előrelátó izlandiak, és bár egyesek kételkedtek abban, hogy a fenyők túlélik a szigetországi klímát, ezúttal nem a tamáskodóknak lett igazuk. Idén első alkalommal Reykjavík saját növésű és nevelésű fenyőfát állíthat fel a főváros főterén karácsonykor.

Izlandra indul a norvég karácsonyfa Forrás: AFP/Cornelius Poppe

A két ország közötti barátságban tehát semmilyen gondot nem okoz a tradíció eltűnése. Olyannyira nem, hogy az oslói főváros vezetői idén is részt vesznek Reykjavíkban a hagyományos adventi gyertyagyújtáson. Marianne Borgen, Oslo főpolgármestere hangsúlyozta, hogy a döntést a két északi főváros közösen hozta meg. Az elöljáró hozzátette, hogy abból a pénzből, amit eddig az izlandiak fáira költöttek, létrehoznak egy kulturális alapot. Ebből minden év karácsonyán költenek olyan tradicionális dolgokra, amelyek kapcsolódnak az év végi ünnepekhez.

London továbbra is kap fenyőfát Oslótól

Ugyanakkor ez a lépés egyáltalán nem veszélyezteti azt a még régebbi hagyományt, amely szerint Oslo Londonnak is ajándékoz egy karácsonyfát. Ez a történet az izlandinál is régebben, 1947-ben kezdődött. A fát minden évben a londoni Trafalgar téren állítják fel. 69 évvel ezelőtt Norvégia azért döntött a fenyőfa-ajándékozás mellett, hogy így mondjon köszönetet a briteknek a II. világháborúban nyújtott segítségükért.

Amikor kiderült, hogy Oslo befejezi az Izlandra irányuló fenyőfaszállítást, felmerült, hogy ezt Londonnal szemben is meg kellene tenni. A norvég kormány és az ellenzék is kijelentette, hogy erről szó sem lehet. Az ellenzék vezetője, Eirik Lae Solberg egyetértve a kormánnyal azt mondta, hogy

a 69 éve tartó tradíciót az „idők végezetéig" meg kell őrizni,

mert Norvégiának soha nem szabad elfelejtenie azt, amit Nagy-Britannia a II. világháború idején az országukért tett.

2014-ben Westminster és Oslo polgármestere közösen vágta ki a fenyőfát Forrás: AFP/Lise Aserud

Az adventi időszak mind Londonban, mind Oslóban rengeteg turistát csábít vásárlásra. A két főváros méretéből adódó különbség miatt természetesen a londoni jóval több turistát vonz. Ugyanakkor az oslói karácsonyi vásáron (amelyet a Nemzeti Színház melletti főtéren rendeznek) az értékes ajándékok helyett sokkal inkább a norvég számi kézművesek portékái hódítanak. Mindez annak a karácsonyfának az árnyékában, amelyet a norvégok vágtak ki – maguknak.