Komolyabb sérülések nélkül zajlott le csütörtökön az idei első bikafuttatás az észak-spanyolországi Pamplonában, ahol ezekben a napokban a város védőszentjét, San Fermínt ünneplik.

Az eseményt, amely Pamplonát világhírűvé tette, óriási készülődés előzte meg: a belváros simára koptatott macskaköveit speciális anyaggal mosták át, hogy kevésbé csússzon és ne legyen balesetveszélyes. A start előtt a szervezők újra végigjárták a futás 850 méteres szakaszát, hogy mindent ellenőrizzenek.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az utcákon a futók, az erkélyeken, ablakokban a bámészkodók gyülekeztek már kora reggel. Utóbbiért 85-120 euró közötti összeget is elkérnek a tulajdonosok a turistáktól. A balkonbérlést, amely számla- és adóköteles, idén az adóhatóság is ellenőrzi.

Többen elestek

A több ezer futó a hagyományoknak megfelelően háromszor fohászkodott San Fermínhez az indulás előtt. A startnál, egy falfülkében elhelyezett szobornak énekeltek spanyolul és baszk nyelven, áldását kérve. Pontban reggel nyolckor kinyitották a bikákat a futóktól elválasztó karám ajtaját, a csorda megindult, és előttük futásnak eredt a tömeg. A távot 2 perc 28 másodperc alatt tették meg, közben több veszélyes helyzet is kialakult, mire elérték az arénában kialakított célt. A futás során többen elestek, és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

A spanyol Vöröskereszt tájékoztatása szerint két embert kellett a helyszínen ellátni és kórházba szállítani, de egyiküknek sincs szúrt sérülése, amelyet a bika szarva okozhatott volna. A bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket, legutóbb 2009-ben egy 27 éves férfi. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal minimalizálni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt, és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is.

A San Fermín-ünnep alatt nyolc egymást követő reggel tartanak bikafuttatást Pamplonában.