Az Emirates lett a világ legjobb légitársasága a Skytrax rangsorában, amelyet az utasok megkérdezésével állítottak össze. A Wizz Airt sokan megelőzték.

Tavaly még csak az ötödik helyezett volt az Emirates a a londoni központú Skytrax légiközlekedési tanácsadó cég minőségi ranglistáján, idén azonban az élre ugrott, megelőzve a tavaly első Qatar Airwayst – derült ki a farnboroughi légi bemutatóra időzített díjátadón. A tízes toplistán továbbra is dominálnak az ázsiai légitársaságok.

A tíz legjobb légitársaság a világon
(zárójelben a tavalyi helyezés)

1. Emirates (5.)
2. Qatar Airways (1.)
3. Singapore Airlines (2.)
4. Cathay Pacific (3.)
5. ANA (7.)
6. Etihad Airways (6.)
7. Turkish Airlines (4.)
8. EVA Air (9.)
9. Qantas Airways (10.)
10. Lufthansa (12.)

A felmérést 2015 augusztusa és 2016 májusa között végezték. Összesen 19,2 millióan töltötték ki a kérdőívet 104 országból. A felmérésben 280 légitársaság szerepel, amelyeket 41 mutató alapján rangsoroltak.

A fapadosoknál sem Európa viszi a prímet

A magyar kötődésű Wizz Air, amely Budapesten a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, nem fért be a 100-as listára, ahogy a Ryanair sem. Az európai fapados cégek közül ez mindössze háromnak sikerült: a Norwegiannek (30.), az EasyJetnek (38.) és a Eurowingsnek (75.)

Forrás: Wizz Air/Földházi Árpád

A fapados légitársaságok listáját a Kuala Lumpur-i székhelyű Air Asia vezeti, amely egész Ázsiát behálózza. Az első tízben mindössze két európai cég szerepel, a Norwegian és az EasyJet.

A legjobb diszkont-légitársaságok a világon

1. AirAsia
2. Virgin America
3. Norwegian
4. EasyJet
5. Jetstar Airways
6. AirAsiaX
7. WestJet
8. Indigo
9. Jetstar Asia
10. Azul Airlines

A Wizz Air csak a legjobb európai fapados légitársaságok tízes listájába fért be, mégpedig a 7. helyre. Megelőzi őt nagy riválisa, a Ryanair is.

A legjobb európai diszkont-légitársaságok

1. Norwegian
2. EasyJet
3. Eurowings
4. NIKI
5. Ryanair
6. Vueling Airlines
7. Wizz Air
8. AirBaltic
9. Pegasus Airlines
10. Monarch Airlines

A Wizz Air még szerepel a legjobb kelet-európai légitársaságok listáján is, amelyen a fapados cégek együtt szerepelnek a hagyományosakkal. Ezt a rangsort az Aeroflot vezeti, a Wizz Air a hatodik.

A legjobb légitársaságok Kelet-Európában

1. Aeroflot Russian Airlines
2. LOT Polish
3. S7 Airlines
4. Croatia Airlines
5. CSA Czech Airlines
6. Wizz Air
7. Air Serbia
8. Adria Airways
9. Tarom
10. Pobeda