A balesetek miatt arra kérik a turistákat, ne készítsenek „idióta és veszélyes szelfiket”.

Elveszítheti világörökségi státuszát a Plitvicei-tavak a túlzsúfoltság és az ellenőrizetlen nyaralóépítések miatt – panaszolta a horvát médiának Andjelko Novosel, a nemzeti park igazgatója. Horvátország egyik fő turisztikai nevezetességét a nyári csúcsidőben 15 ezren látogatják meg, közülük sokan letérnek a kijelölt útvonalakról, és tönkreteszik a környezetet.

A Plitvicei-tavak a magyarok körében is népszerű célpontForrás: Flickr/Nigel's Europe

A turisták ráadásul egyre merészebb helyzetekben akarják lefényképezni magukat és a tájat. Júliusban egy szelfiző kanadai férfi például csak a csodával határos módon, a faágaknak köszönhetően élt túl egy 75 méteres zuhanást. Tavaly egy szintén fotózó szlovák látogatónak nem volt ilyen szerencséje, és belehalt a zuhanásba.

Idióta szelfik

A hatóságok most azt tervezik, hogy betiltják a flip-flop papucsok és szandálok viseletét a park területén. Nemrég a Twitteren azt is kérték a látogatóktól, hogy ne készítsenek több „idióta és veszélyes szelfit” – írja a Telegraph.

A Plitvicei-tavak Horvátország legrégebbi nemzeti parkja, 1949-ben alapították. Karsztsziklái, vízesései és élénk színű tavai tavaly 1,2 millió látogatót vonzottak. Mi itt írtunk róla beszámolót, és itt is olvashat róla.