A turizmus egyik fővárosát támadták

Nizza, Promenade des Anglais
France, Alpes-Maritimes, Nice, the Promenade des Anglais
Vágólapra másolva!
A francia Riviéra fővárosa a turizmus fellegvára, a terrortámadás helyszíne pedig a fő látványosságnak számít. A Wizz Air díjmentes átfoglalást kínál a Nizzába utazóknak.
Vágólapra másolva!

Nizzában egyszerre található meg a nagyvárosi nyüzsgés, a régi idők bája és persze a hamisítatlan tengerparti feeling. A francia Riviéra fővárosába évente több mint 2 millió turista látogat, amivel 2014-ben a világ 87. leglátogatottabb városa volt a Euromonitor International felmérése szerint (összehasonlításképp: a 37. helyezett Budapestre kétszer annyian érkeztek).

Nem tökéletes, mégis lenyűgöző

A Côte d'Azur legfontosabb városába már a 19. század óta járnak a nap és a mediterrán életérzés szerelmesei. Nizza messze van a tökéletességtől: némely része elhanyagolt, a közlekedés pocsék, a strandja pedig kavicsos, mesés piacai, gyönyörű óvárosa, lenyűgöző épületei és kitűnő éttermei azonban bőven kárpótolnak ezekért a hiányosságokért.

Nizza tengerpartja felülnézetből Forrás: Sputnik/Vladimir Pesnya

Nizza legnépszerűbb látványossága épp az a Promenade des Anglais, ahol a terrortámadás történt. Ez Franciaország talán legszebb tengerparti sétánya. Nevét azokról az ott élő angolokról kapta, akik az építését támogatták 1822-ben. Négy kilométer hosszan fut az Angyalok öble, azaz a Baie des Anges mentén, külön sávval a bringásoknak és a gördeszkásoknak.

Az élet napos oldala

A sétányon gyönyörű épületeket lehet látni, ilyen a Hotel Negresco, amelynek lobbiját a terrotámadás után alkalmi kórházzá alakították. A szálloda, csakúgy, mint étterme a Le Chantecler, a leghíresebbek között van. 1913-ban nyílt meg, nevét építtetőjéről Henri Negrescóról kapta. Sok híresség is megszállt itt az elmúlt száz évben,

jelenleg a legolcsóbb szobát 100 ezer forint felett lehet bérelni egy éjszakára.

A Hotel Negresco esti kivilágításban Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYFRANCE.FR/Jaubert

A Hotel Negresco mellett a sétány másik ékköve az art déco Palais de la Méditerranée, amelyet 1929-ben építettek. Az egyik új nevezetesség Sabine Géraudie hatalmas vasszobra, a 2014-ben felállított La Chaise de SAB amely a város híres kék-fehér napozószékeinek állít emléket. 2015-ben a Promenade des Anglais-t világörökségi státuszra jelölte Nizza városa.

Repülővel olcsón is ki lehet hozni

Nizza azért is népszerű célpont a turisták körében, mert a tengerparti szórakozás mellett sok kulturális program várja a látogatókat. Ráadásul kiváló bázis lehet a Riviéra más városainak, üdülőhelyeinek meglátogatására, de Provence-ba is lehet kirándulást tenni onnan. Mindezt pedig akár olcsó tömegközlekedéssel is, amiről ebben a korábbi élménybeszámolónkban olvashat többet.

Mesés strand a közeli Cap d'Ail partjainál Fotó: Vándor Éva - Origo

Érdekesség, hogy a Wizz Air épp március 11-től indított közvetlen járatot Budapestről Nizzába. Nyáron 21 ezer forintért láttunk egy irányba jegyet, de ősszel akár 9000 forintért is lehet már repülni. Ezért az árért egy kis kézipoggyászt lehet felvinni a fedélzetre, de Wizz Discount Club tagságival még olcsóbban is kijöhet a jegy. Kérdés, hogy a terrortámadás után erre mennyien vállalkoznak majd.

A Wizz Air az alábbi közleményt adta ki a terrortámadással kapcsolatban:

„A Wizz Air jelenleg heti két, hétfőnként és péntekenként közlekedő járattal működteti Budapest-Nizza útvonalát. Azoknak az utasoknak, akik úgy döntenek, hogy ma, július 15-én, vagy hétfőn, július 18-án nem utaznak Nizzába,

lehetőségük van díjmentesen átfoglalni utazásukat későbbi időpontra,

vagy kérhetik a jegy árának jóváírását WIZZ accountjukon, amelyet egy későbbi foglalásnál használhatnak fel."