Ittasan akarták vezetni az utasszállítót

Air Transat Airbus A330-300
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A két pilótát Glasgowban tartóztatták le, mielőtt Kanadába repültek volna.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták a kanadai Air Transat két pilótáját, mert a feltételezések szerint ittas állapotban akartak elvezetni Torontóba egy gépet, amelyen 248 utas tartózkodott. A kapitányt és az első tisztet hétfőn vették őrizetbe Glasgow repülőterén, feltételezhetően a személyzet feljelentése alapján. A pilótákat azzal is vádolják, hogy fenyegetően léptek fel az incidens alatt.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/BriYYZ

A Kanadába készülő járat éjszakára Glasgowban maradt, az utasokat pedig elszállásolták a közeli hotelekben. A gép végül kedd délelőtt szállt fel úti célja felé, 22 órával a tervezett indulás után.

A cég bocsánatot kért, a pilóták nem

Az Air Transat bocsánatot kért a történtek miatt az utasoktól, és 200 kanadai dolláros (44 ezer forint) kártérítést ajánlott fel nekik, amelyet következő útjukból elengednek. A társaság levelében azt írta, hogy mindent megtesznek a menetrend betartásáért, de ez nem mindig lehetséges. Hozzátették, hogy a személyzet és az utasok biztonsága mindennél fontosabb számukra, de

a további nyilatkozatokkal megvárják a bíróság ítéletét.

Az Air Transatnak Budapestre is van járata Torontóból. Tavaly nyáron indították, akkor még Montrealban is beiktattak egy megállót. A téli szezont kihagyták, majd nyáron újraindultak, de már montreali kitérő nélkül.

A 39 éves kapitány és a 37 éves első tiszt kedden jelent meg a helyi bíróságon, de a rövid tárgyaláson nem tettek beismerő vallomást. Kérésüket elutasítva

nem engedték őket óvadék ellenében szabadlábra,

így továbbra is őrizetben maradnak. A következő tárgyalást nyolc napon belül tartják meg – írja a Telegraph.