Kigyulladt a világ legrosszabb légitársaságának egyik gépe

air koryo
Vágólapra másolva!
A repülő kényszerleszállást hajtott végre egy kínai városban.
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállást hajtott végre az Air Koryo légitársaság egyik gépe Kínában – jelenti a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva a Reuters. A repülő Phenjanból Pekingbe tartott, ám megszakította útját a Kína északkeleti részén lévő Senjangban.

Az egyik utas beszámolója szerint tűz ütött ki a gépen.

A Flightradar24.com járatkövető rendszere szerint a kényszerleszállást végrehajtó gép egy Tupoljev TU-204-300-as volt Forrás: Flightradar24.com

A kínai hírügynökség jelentése szerint a felszállás után fél órával füst töltötte meg az utasteret, az utasok pedig oxigénmaszkban töltötték azt az időt, amíg leszállt a repülő. Egyeseknek légzési problémái voltak, de végül senki nem sérült meg 60 utasból és a 15 fős személyzetből. Az okokat még vizsgálják.

Tilalom is volt rá

Az észak-koreai Air Koryo már évek óta a világ legrosszabb légitársasága a légitársaságokat és repülőtereket minősítő Skytrax listáján. Ez az egyetlen cég, amely mindössze egyetlen csillagot kapott a lehetséges ötből. A rossz helyezés oka elsősorban a szovjet korból származó repülőgépflotta és a megkérdőjelezhető biztonság.

Az Air Koryo légitársaságot 1950-ben alapította Észak-Korea a szovjetekkel közösen, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Phenjan és Moszkva között.

Az Európai Unió 2006 márciusában biztonsági okokból megtiltotta, hogy az Air Koryo a területére repüljön,

amit 2010 márciusában feloldott, de csak a TU-204-es gépeire.

Egy Il-18-as észak-koreai gép pilótafülkéje (Kattintson a képre még több fotóért!) Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Tavaly egy szingapúri fotográfus részt vehetett egy repülés iránt érdeklődő turistáknak szervezett túrán, és remek felvételeket készített a phenjani repülőtérről, valamint az Air Koryo egy ma is használatban lévő Il-18-as gépéről (ezeket itt nézheti meg).