Bulikat szerveznek a volt koncentrációs táborban

2016.07.29. 14:00

A litván erdőben ötezer zsidót végeztek ki a második világháborúban.

A Hetedik erődöt az Orosz Birodalom katonai mérnökei építették a 19. század végén a litvániai Kaunasban. A német hadsereg 1915-ben elfoglalta, a második világháború idején pedig ötezer zsidót végeztek ki az ott működő koncentrációs táborban.

2009-ben a Katonai Örökség Központja nevű litván nonprofit szervezet vásárolta meg a komplexumot, és vezetett túrákat kínál 3,50 euróért az oda látogató turistáknak. Ezenfelül azonban ki is lehet bérelni tőlük a helyet különböző rendezvényekre, például konferenciákra, gyerektáborokra, esküvőkre vagy akár baráti összejövetelekre – írja a Daily Mail.

Forrás: Wikipedia/Sergejorlov

Az egyik általuk kínált lehetőség például a katonai témájú születésnapi buli 115 euróért. Ezért a pénzért a gyerekek kincsek után kutathatnak egy teljesen titkos küldetésben.Az egyhetes gyerektábor résztvevőinek azt ígérik, hogy nemcsak jókedvűen tölthetik el ott idejüket, de „ismereteket is szerezhetnek”.

Felháborodást okozott

Nem mindenki boldog az erőd ilyen célú hasznosításától. Jonny Daniels, a From the Depths nevű holokausztemlékezeti csoport alapítója például sokkolónak és visszataszítónak nevezte a helyet a Jewish Telegraphic Agencynek nyilatkozva. Szerinte a litván kormányt el kéne ítélnie a nemzetközi közösségnek, amiért egy ilyen fontos és szent helyet privatizált.

Forrás: Wikipedia

A Hetedik erőd egyébként a 30. legkedveltebb program Kaunasban a TripAdvisor listáján. A turisták többnyire pozitívan értékelték a helyet az utazás oldalon. Egyikük ezt írta: Nagyon szomorú hely, de olyan hely, amit mindenkinek látnia kell.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK