Felére zuhantak a hotelárak a világ egyik legszebb városában

Párizs, olimpia, Szajna, 2024
FRANCE, PARIS (75) 1ST AND 7TH ARRONDISSEMENT, THE QUAYS OF THE SEINE RIVER, RIVERBOAT AT SUNSET
Vágólapra másolva!
A turisták félnek a terrorista akcióktól, és inkább más országokba mennek.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban elkövetett terrortámadások súlyos csapást mértek az ottani idegenforgalomra. Az oda irányuló repülőjegy-foglalások száma a nyári szezonban jelentősen csökkent, a Telegraph pedig arról számol be, hogy a párizsi szállodák akár 50 százalékos engedményt is adnak áraikból, hogy visszacsalogassák a vendégeket.

A párizsi Szajna-part naplementében Forrás: ONLY FRANCE/TRIPELON-JARRY/ ONLYFRANCE.FR/Tripelon-Jarry

A turisztikai statisztikákban Párizs rendre a világ leglátogatottabb városai között szerepel, idén nyáron viszont nemcsak az országban elkövetett terrorista akciók, de a sorozatos sztrájkok is visszavetették az utazók kedvét. Július második felében

a hotelek kihasználtsága mindössze 32 százalék volt,

szemben az előző év azonos időszakában mért 77 százalékkal.

A visszaesés a francia Riviérán is érzékelhető, ha valamivel kisebb mértékben is. Az ottani szállodák 45 százalékos bevételcsökkenést jelentettek, ennek ellenére a kedvezmények ott szerényebbek, mint Párizsban.

Van, aki nyert rajta

Míg Franciaország turisztikai szektora a terrorveszély vesztesének számít, mások profitálnak az átalakuló utazási szokásokból. Az olasz idegenforgalmi ágazat például

tavalyhoz képest 25 százalékos bevételnövekedésre számít nyár végéig.

Spanyolország pedig azzal számol, hogy az év végéig a tavalyinál 6,5 millió külföldi turistával több látogat majd az országba a konkurenciánál kialakult rendkívüli helyzet miatt, és a szezont a várt 70 millió helyett rekordszámú, 74 millió turistával zárhatja.