Horvátország nemcsak a magyarok körében a leginkább keresett célpont, de az egész világon is.

Azt, hogy egy ország mennyire népszerű a turisták körében, sokféleképpen lehet meghatározni. A TeflSearch nevű internetes oldal azt vizsgálta, hogy 2015 júliusa és 2016 júliusa között mennyien kerestek a Google-on keresztül egy adott utazási célpontra az egyes nemzetek polgárai. Az adatokat több mint 80 ország lakóinak keresése alapján elemezték 52 nyelven.

Megeleptések a toplistán

Az adatok összesítése alapján a világranglistát Horvátország vezeti; ide irányult az összes keresés 2,71 százaléka. Mögötte olyan népszerű célpontok szerepelnek, mint Görögország, Törökország, Thaiföld és Spanyolország. Meglepetésre a világ leglátogatottabb országa, Franciaország nem került be az első tízbe.

Mire kerestek legtöbben a világon?

Horvátország – 2,71%
Görögország – 2,54%
Törökország – 2,47%
Thaiföld – 2,47%
Spanyolország – 1,99%
Olaszország – 1,90%
Kuba – 1,85%
Portugália – 1,66%
Málta – 1,65%
Egyesült Államok – 1,65%

A horvát tengerpart a magyarok körében is népszerűForrás: Photononstop/Photononstop/Tony Hassler

Az már kevésbé meglepő, hogy a magyarok kereséseiben toronymagasan vezet Horvátország. Az összes keresés 29,8 százaléka erre vonatkozott az adott időszakban. A második helyezett Görögországra már csak kevesebb mint fele annyi keresés irányult. Az első ötbe még Olaszország, Bulgária és Törökország fért be.

Mire kerestek a magyarok?

Horvátország – 29,8%
Görögország – 14,0%
Olaszország – 11,6%
Bulgária – 9,3%
Törökország – 5,8%
Spanyolország – 5,2%
Tunézia – 5,1%
Maldív-szigetek – 4,2%
Thaiföld – 4,2%
Egyiptom – 2,8%

Ahány nemzet, annyi szokás

Amint az a listákról látszik, az internetes keresések száma alapján felállított sorrend nem feltétlenül esik egybe az aktuális utazási statisztikákkal. Arra azonban hasznos lehet, hogy egy adott ország polgárainak utazási szokásait felmérhessük. Az ezen az oldalon található interaktív térképre rákattintva kiderül például, hogy az amerikaiak leginkább keresett célpontja az Egyesült Királyság, az ausztrálokat pedig Fidzsi érdekli a legjobban.