Hitler német Budapestet akart csinálni ebből a városból

Linz és a Duna
Vágólapra másolva!
Az acélváros izgalmas kulturális központtá vált. Sajnos nem Miskolcon történt a csoda. Az unalmas ipari központnak tartott osztrák város, Linz került fel a világ kulturális térképére. Persze nem véletlenül, hanem több évtizedes kitartó és tudatos munka következményeképpen.
Vágólapra másolva!

Ausztria legfőbb turisztikai vonzereje a császári hagyományokkal büszkélkedő Bécs, amelyet a világ egyik legélhetőbb városának tartanak, na meg a Mozart szülőhelyeként ismert klasszikus zenei központ, Salzburg. És persze ott van az Alpok, amely télen-nyáron kirándulásra, sportolásra csábít. Egyszóval Linznek nem akármilyen versenytársakkal kell felvennie a versenyt, ha turistákat akar csalogatni.

A belvárost hamar be lehet járni Forrás: Flickr/visitlinz

A Göring-gyárba sok munkás kellett

Linz legszebb része a középkori óváros, ám ez nem túl nagy. Az épületek legtöbbje a nálunk is megszokott historizáló stílusban épült, amitől teljesen otthon érezzük magunkat a városban. A centrum tele van éttermekkel és kávézókkal, érdemes valamelyikben megkóstolni egy igazi linzert.

Ha már a kulináriánál tartunk, érdekes megtapasztalni, hogy a kis Ausztriában

egész eltérőek lehetnek az étkezési szokások az egyes tartományokban.

Itt, Felső-Ausztriában a cseh hatásnak köszönhetően a knédli és a hússal vagy zsírral töltött gombóc a legfinomabb helyi specialitás.

Grammelknödel, a helyi specialitás Forrás: Flickr/Christian Kadluba

Érdemes betérni a főutcán a Josefbe, ez elég nagy és könnyen kiszúrható, és a helyiek körében is népszerű. A belvárosban a dómot és a várat semmiképp se hagyjuk ki, amúgy a főbb látnivalókat néhány óra alatt le is tudhatjuk. Bár Linz a tartomány központja a középkor óta, sokáig Wels, Steyer vagy éppen Freistadt is hasonló nagyságú város volt. A nagy népességrobbanást előbb a Monarchia boldog békeévei hozták a századfordulón, majd

a nemzetiszocialisták iparpolitikája másfélszeresére duzzasztotta a várost.

1938-ban hozták létre Linzben a Hermann Göring Reichswerke vasművet, mai nevén a Voestalpinét, amelyben rengeteg munkás dolgozott. A nagyipar a későbbiekben több problémát, mint előnyt jelentett: a rossz levegő, a környezetszennyezés miatt Linz szürke, lepattant és unalmas iparvárossá vált.

Linz és a Duna Forrás: Flickr/Master of Felix

Majdnem ez lett a német Budapest

A 70-es években aztán eldöntötték, hogy a környezetvédelmet és a kultúrát helyezik a középpontba. Ez annyira bejött, hogy ma már

Linz a legtisztább levegőjű osztrák nagyváros,

az 1979-ben elindított digitális kulturális fesztivál, az Ars Electronica pedig vezető helyet tölt be ezen a területen az egész világban. A város modern művészeti egyetemére a világ minden tájáról jönnek tanulni, japán vagy éppen dél-amerikai diákokkal is lehet itt találkozni.

Duna-part a Lentos Művészeti Múzeum modern épületével Forrás: Bucsky Péter

Az Ars Electronica Center a Duna partján mindenképpen kötelező program. Láthatunk itt robotokat, digitális fény- és hangjátékokat és más ötletes, vicces kiállítási tárgyakat. És persze van interaktív rész is, szóval

az egész múzeum nagyon kellemes szórakozást jelent.

A kulturális turizmus fontos célpontja még a Lentos Múzeum, szintén a folyóparton. A csupa üveg modern épület számunkra azért is érdekes, mert a később épült budapesti Művészetek Palotája kísértetiesen hasonló éjszakai megvilágítást kapott. A modern és kortárs képeket felvonultató kiállítást sem érdemes kihagyni.

Az Ars Electronica Center kívül-belül modern Forrás: wikimedia/Maros Mraz

A linzi Duna-part nekünk, magyaroknak különösen érdekes, Hitler ugyanis Budapest mintájára szeretett volna itt kulturális központot létrehozni. A „deutsches Budapest” projektből nem valósult meg sok minden, de végül is a parti kulturális intézmények és a városháza szerencsére már nem birodalmi stílusban, de nagyjából az akkor tervezett helyekre került.

Az óvárost viszont nem kímélte a náci építészet.

Azt a hidat, amely a főteret a túlparton elterülő Urfahr negyeddel évszázadok óta összekötötte, elbontották. Helyette épült a széles Nibelungenbrücke, amely miatt a főtér eklektikus és klasszicista épületeit is eltüntették, helyettük két nagy házat húztak fel a 40-es évek stílusában.

A Nibelungenbrücke a hitleri időkből maradt ránk Forrás: wikimedia/Otto Normalverbraucher

Aki szórakozni szeretne menni, a budapestihez hasonló kocsmákkal és bárokkal találkozhat,

a hazainál jobb sör-, viszont gyengébb borkínálattal

– bár ez igencsak szubjektív téma. Hangulatos helyet találunk például a Moviemento (mozi) mellett, érdemes kipróbálni. A legjobb koncertek a Posthofban vannak, az elektronikus zenék kedvelői a Café Stromban találhatnak kedvükre való programot

Linzben izgalmas az éjszakai élet Forrás: Bucsky Péter

A főtérről indul a ma már villanyárammal működő Pöstlingbergbahn. Amiről mi csak álmodozunk, hogy a fogaskerekű a Széll Kálmán térig közlekedjen, azt itt már 2007-ben megvalósították. Tényleg népszerűbb is lett a vonal azzal, hogy egy központi helyről indul.

Ez a világ talán legmeredekebb vasúti pályája,

amelyen fogaskerekek vagy más segítség nélkül jutnak fel szerelvények. Az 500 méteres Pöstlingberg kedvelt kirándulóhely, a tetején emelkedő templom a város egyik jelképe. Már csak a kilátás miatt is megéri felvillamosozni, de vannak itt kávézók, éttermek és egy kisebb állatkert is.

A kirándulóvonattal utazni élmény Forrás: Bucsky Péter

A központon kívül azonban nincs nagy élet a városban. Amit még érdemes megnézni, az a központtól

közel félórás villamosozással elérhető egyetemi campus.

Ha valaki azt hinné, hogy csak a szocialista blokkban épültek borzasztó lakótelepek és panelek, a külsőbb városrészekben rájöhet, hogy nem így van. Különösen nyomasztó a Raabheim nevű kollégium, ahol cserediákként laktam egykor.

Ebben a betonkolosszusban laktam cserediákként Forrás: Bucsky Péter

De szép részek is akadnak errefelé: jó időben a Pleschinger See víztározóját fürdőzők és piknikezők lepik el. Igazi multikulti hangulat van itt, bosnyákok, szerbek, törökök sütögetnek békésen egymás mellett.

Jó időben a Pleschinger See víztározóját fürdőzők és piknikezők lepik el Forrás: Wikipédia/NeoUrfahraner

Linz remek célpont lehet akár egy hosszú hétvégére is, mert csupán 39 euró egy oda-vissza vonatjegy, és négy óra az út Budapestről. A környéken számos látnivaló van, például Steyr középkori belvárosa, vagy a kedvencem, Gmunden, ahova a vasútállomásról a világ egyik legkisebb villamosvonalával lehet eljutni. Hallstatt sincs messze, akár hegymászás közben is megcsodálhatjuk a meseszép tóparti városka látképét.