A Nádasdyak kastélyát különösen nehéz röviden bemutatni. Egyrészt azért, mert a hozzá kapcsolódó érdekességekkel köteteket lehetne megtölteni. Másrészt meg azért, mert az ember késztetést érez az olyan jelzők halmozására, mint egyedülálló, lenyűgöző, mesébe illő, márpedig ezek egy idő után elcsépeltnek tűnnek, és kioltják egymást. Ezért inkább eláruljuk, miért kell a nádasdladányi kastélyt mindenkinek látnia.

A nagy múltú nádasdi és fogarasföldi gróf Nádasdy család sokadik Ference (1842–1907) a róla szóló leírások alapján igazán színes egyéniségnek tűnik. Ügyvédi oklevelet szerzett, szeretett külföldön utazgatni, szenvedélyes vadászként tartották számon, és a jachtokért is rajongott. 

Ha az összes címét fel kellene tüntetnünk, még a rövidítésekkel is legalább nyolc sort tölthetnénk meg. Ferenc nemcsak hogy a „cs. és kir. val. belső titkos tanácsosa”, de még a „kir. és orsz. legf. fegyelmi bíróság rendes tagja” és Komárom megye örökös főispánja is volt.

A Nádasdyak birtokáról a Bakonya látniForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Szent Ilona a feleség vonásait viseli 

1868-ban elvette gróf Zichy Ilonát, néhány év múlva pedig a pár elhatározta, hogy a megörökölt családi vagyonból egy pompás Tudor-stílusú kastélyt építtet. A részleteket a szerelmesek közösen álmodták meg. Ekkor azonban tragédia történt. Ilona elkapta a kolerát, és mindössze 24 évesen meghalt. Ferencre három gyermek maradt. Sosem nősült újra, kitartott felesége emléke mellett. 

A gróf és felesége, Zichy Ilona együtt álmodták meg a kastélytForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Olyannyira, hogy a kastélyt közös terveik alapján építtette meg, később a termeket a feleségét ábrázoló festményekkel díszíttette, a női szalont pedig úgy rendezte be, mintha Ilona még élne, az asszony kesztyűje és kinyitott könyve ott hevert az asztalon. Ferenc még a Vatikánba is ellátogatott, hogy a pápától engedélyt kérjen,  a birtokhoz tartozó templom oltárképének Szent Ilonája hadd viselhesse megboldogult felesége vonásait. A festményt Valentiny János készítette el. Ilona egy felhőn áll, kezét szívére szorítva, mögötte kereszt, alatta pedig imádkozó családja, három gyermeke és özvegy férje. 

Ferenc végül egyedül építtette fel a kastélytForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A kastély építése persze hosszú évekig tartott. 1873-ban a Vértesalja című székesfehérvári lap adta hírül: „egy monumentális épülettel ismét gazdagabb leend megyénk”, az alapkőletételre néhány hónap múlva került sor. Építésznek Linzbauer Istvánt kérte fel Nádasdy.

1876-ra maga a kastély már teljes egészében állt, a belső kialakítás és a berendezés – Hauszmann Alajos jóvoltából – az 1880-as évek elejére fejeződött be. Az 1889-ben íródott „zárkő letéti okmány” szerint a kastély és a melléképületek felépítése pontosan 554 797 forint 26 krajcárból valósult meg. 

Akkoriban modernnek számítottForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az akkoriban újszerűnek, szokatlannak számító kastély látványa már első pillantásra megragadja a látogatót, hiszen – kivételesen most mégis szükség van néhány jelzőre – az épület impozáns, de mégsem hivalkodó, külső formavilága izgalmas, de nem giccses, némelyik belső tér pedig erős hatással van az emberre még ma is.

A kastély előcsarnokaForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Még Drakula is járt itt

A kastélyban egymást követik az esküvői fotózások, az érdeklődő turistacsoportok. A Múzeumok éjszakáján, illetve más rendezvényeken a kastély azon részeit is megnyitják a látogatók előtt, ahová egyébként nem lehet belépni. Az alagsorban a szemfülesek most is felfedezhetnek egy-egy ott felejtett halloweeni kelléket, az egyik sötét szobában például akasztófa és kaloda volt hivatott horrorisztikus hangulatot teremteni.

A nádasdladányi kastélyban egymást követik az esküvői fotózásokForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az sem véletlen, hogy az épület kedvelt forgatási helyszín.Többek között itt vették fel az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit.  A vámpírok emlékét nagy, piros „vérfolt” őrzi az alagsorban, a Borgiák forgatása alkalmával pedig újrakárpitozták a nagy szalon ülőbútorait, és a függönyök is akkorról maradtak meg. 

Ha valaki a korhű berendezési tárgyak miatt látogat el a kastélyba, nem fog csalódni. Bár az eredeti bútorok egy része a II. világháború során elpusztult, a többit pedig ellopták, részletes leírások és fotók tömkelege tanúskodik a termek egykori kinézetéről. Így az adományba kapott, letéttel kihelyezett, illetve vásárolt, a kornak és a kastély jellegének megfelelő bútorokkal, eszközökkel az eredeti állapotokhoz nagyon hasonlóan rendezték be újra az épületet. 

Az eredeti állapotokhoz nagyon hasonlóan rendezték be újra az épületetForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Persze nem látogatható az összes szoba, de a bejárható helyiségek mindegyike tartogat érdekességeket. Elég csak az előcsarnok üvegmennyezetére, Barabás Miklós Ilonáról készült kísérteties portréjára vagy az óratoronyra gondolni. A legimpozánsabb azonban kétségkívül az ősök csarnoka és a könyvtár. 

Az ősök csarnokaForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az ősök szelleme mindenütt 

Bár az ősgalériák létrehozása egy időben valóságos trend volt hazánkban is, mind közül a legszebb a Nádasdy-kastélyban található, restaurált állapotban. A terem eleve magasabb a többinél, a falak és a mennyezet vörösfenyő burkolata ünnepélyes hangulatot áraszt, amit csak tovább fokoznak a család prominens tagjainak egész alakos portréi. 

A díszes kandalló világosszürke mészkőből készült, két oldalán vörösmárvány oszlopok, tűztere színes csempékkel kirakva. Felül a család címere látható, rajta a náddal benőtt vízből felszállni készülő kacsa. A legenda szerint IV. Béla a tatárok elől a nádasba menekült, rejtekhelyét csak a Nádasdyak ismerték, és ők etették a királyt vadkacsával, innen a címer képe. 

A Nádasdyak címere a vadkacsávalForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Egykor hat kovácsoltvas csillár volt az épületben, mára csak kettő maradt. Elvinni nehéz lett volna őket, hiszen nem férnek ki az ajtón, és a tekintélyes méretű csillárok súlya darabonként két mázsa. A korabeli fényképek arról tanúskodnak, hogy a terem vagy teljesen üresen állt, vagy pedig hosszanti irányban egymásnak háttal álló székek sorakoztak benne. Itt ülték meg a születési, halálozási évfordulókat, keresztelőket – az ősök színe előtt.

Nádasdy Ferenc, a grófi család utolsó férfi sarjaForrás: youtube.com
Az utolsó Nádasdy gróf

Nádasdy Ferenc, a nagy múltú család leszármazottja, 2013-ban hunyt el. Tiszteletére emlékszobát hoztak létre a kastélyban, ahol használati tárgyait, könyveit, grafikáit őrzik. A gróf a rendszerváltás után tért vissza Kanadából, és létrehozta a Nádasdy Alapítványt, hogy megmentse a kastélyt, és visszacsempéssze a Nádasdyak szellemiségét a falak közé.

 

Az épület vagyonkezelője 1993-tól a Műemlékek Állami Gondnoksága volt, jelenleg – előbbi jogutódjaként – a Forster központ tölti be ezt a szerepet, és együttműködő partnere a Nádasdy által létrehozott alapítvány.

A másik szépen restaurált terem a könyvtár, ahol szintén vörösfenyő burkolatban gyönyörködhetünk, de van félig rejtett csigalépcső, több csavart oszlop és galéria is. A terem minden könyvmoly álma. Egykor 25 234 kötetből állt a Nádasdyak könyvtára, persze ezek egy részét hely hiányában máshol tárolták. 

Minden könyvmoly álmaForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Különösen nagy gondot fordítottak a katalogizálásra. A szekrények tetején kidolgozott felirat jelezte az adott témakört: szépirodalom, világtörténelem, földrajz és így tovább. Jelenleg a kötetek csak néhány polcot töltenek meg, de folynak az egyeztetések, hogy az országszerte szétszórt maradék is visszakerülhessen méltó helyére. 

Szeretnék visszaszerezni a könyvek nagy részétForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Beszélőcsövön szóltak le a cselédeknek 

Az alagsor, amely ma kétségtelenül hátborzongató helyszíne lehet a halloweeni programoknak, egykor fontos szerepet töltött be a kastély életében. Itt voltak a kiszolgálóhelyiségek, a kazán, a háziszolga és az inas szobája, a konyha alatt ezüstkamra állt, egyik terme pedig irattárként funkcionált.

Az alagsor fontos szerepet játszott a kastély működésébenForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A kastély modernségét tükrözi, hogy az alsó szintet föld alatti folyosó kötötte össze az alig húsz méterre lévő ún. kulcsársággal, ahol a konyha, a mosókonyha és a raktár kapott helyet. A meleg étel, a tiszta ruha és a fűtőanyag kiépített sínpáron, kocsin érkezett. Így sem a szagok, sem a zajok nem zavarták a kastély lakóit. Kényelmük érdekében beszélőcső-hálózatot is létrehoztak, amelyen keresztül leszólhattak a felső szintekről a személyzetnek. 

Ma már kicsit kísértetiesnek tűnikForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az alagsorból egészen a padlástérig fel lehet jutni a melléklépcsőkön, ezeket használta a személyzet. Bár a gróf engedélyezte a cselédeknek, hogy a főbejáratot és az ottani lépcsősort vegyék igénybe, ők ezt tiszteletből nem tették meg. Az óratorony (egykori víztorony) tetejére a padlástérből lehet feljutni, de a panorámában csak kivételes alkalmakkor gyönyörködhetünk. Akkor is csak a bátraké a szerencse, mert a víztartály tetejéről egy rögzített, falnak döntött létrán lehet felkapaszkodni, alatta pedig mélység tátong. 

A nádasdladányi kastély lépcsőházaForrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Szeretnék megoldani az egyszerűbb feljutást a toronyba, de a kastélyt üzemeltető Forster központnak más tervei is vannak. Néhány évvel ezelőtt felújították a kastély homlokzatát, a jövőben a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül pedig megújítják többek között a nagy park másfél hektáros csónakázótavát – ehhez hajdanán sziget, vízesés és híd is tartozott –, a mára eltűnt télikertet, valamint a magtárat és a babaházat, ahol a grófkisasszonyok tanultak.

A cikk a Turista Magazin augusztusi számában jelent meg.

Nyitvatartás és jegyárak:

Egész évben, hétfő kivételével 10.00-18.00 óra között.
Nyári nyitvatartás március 13-tól október 31-ig hétfő kivételével 10.00-18.00 óra között egyébként a téli nyitvatartás 10.00-16.00 között.
Pénztárzárás és az utolsó csoport indulása zárás előtt egy órával.

 

Jegy: 1100 Ft/fő
Csoportos jegy (min. 15 fő): 850 Ft/fő
Diák vagy nyugdíjas jegy (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 550 Ft/fő
Családi jegy (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2200 Ft/család

Forrás: Turista Magazin