Brutális áron adják az első repjegyeket Miaimból Havannába

2016.09.12. 21:42

Az egyórás út drágább, mint Budapestről elrepülni a kubai fővárosba.

Az American Airlines légitársaság közzétette menetrendjét Miamiból Havannába, így november 30-tól napi négy járat közlekedik majd az egymástól mindössze 370 kilométerre lévő két város között. Az egyórás út ára azonban horribilis: oda-vissza 813 dollárba, azaz 225 ezer forintba kerül. Összehasonlításképp, Budapestről jelenleg 191 ezer forintért lehet elrepülni a kubai fővárosba átszállással. 

Az American Airlinesnak már van járata a kubai Cienfuegosba, Holguínba, Camagüeybe, Santa Clarába és Varaderóra.

Az enyhülés első jelei

Az Egyesült Államok és Kuba között csak nemrég indult el a kereskedelmi légi forgalom. Az elő amerikai utasszállító, amely 1961 óta Kubába repült, a JetBlue légitársaság gépe volt, amely a floridai Fort Lauderdale-ből augusztus 31-én érkezett Santa Clarába.

A JetBlue járatát köszöntik reptéri dolgozók a kubai Santa Clara repülőterénForrás: MTI/AP/Ramon Espinosa

A hidegháborúban megszakított amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállítását 2014 decemberében jelentették be, Washington és Havanna pedig tavaly júliusban hivatalosan bejelentette, hogy a korábban kinyilvánított kölcsönös szándéknak megfelelően megnyitják a nagykövetségeket a két fővárosban.

Társasútra már lehet menni

Mindazonáltal ez még csak az első lépések egyike volt a viszony rendezése érdekében. Egyéni turisták kubai beutazását ugyanis változatlanul tiltják az amerikai törvények (társasútra már lehet menni), és az amerikai kongresszus sem oldotta még fel a Kuba elleni összes gazdasági szankciót. Viszont megjelentek már az első amerikai vállalkozók Kubában, s a fővárosban, Havannában megnyílt a Sheraton, az első amerikai tulajdonú szálloda (erről itt írtuk).

Frissítés: A cikk megírása óta az American Airlines több dátumra is csökkentette a repülőjegy árát Miamiból Havannába. Egyes napokra már 371 dollárért (103 ezer forint) is láttunk jegyeket, ami jóval olcsóbb az eredeti árnál, de olcsónak szintén nem nevezhető egy ilyen rövid útért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK