Ahol a Hegylakó csókolt, ott édes lesz a mézeshét

Különleges nászutas helyszínek
Az Eilean Donnan kastély Skócia egyik legtöbbet fényképezett épülete
Vágólapra másolva!
Mindig érdeklődéssel olvasom a legnagyobb közösségi oldalon zajló disputákat, amelyek arról szólnak, hová menjenek az ifjú párok nászútra. Az ötlethalmazban szinte állandóan ott szerepel Bali, a Maldív-szigetek, vagy Hawaii. Európából Monaco, a Kanári-szigetek, vagy éppen Madeira nem maradhat ki a sorból. Olyat azonban soha sehol nem olvastam, hogy legyen a nászút helyszíne egy, a világtól teljesen elzárt bhutáni kolostor, vagy a kontinentális Európa legészakibb pontja, a Nordkapp, esetleg India Svájca. Talán nem véletlen, hogy a BBC hat olyan helyet mutatott be, amelyek nagy hatást gyakoroltak az ifjú házasokra. A hetedik te magad légy, pontosabban magam. Az összeállítás végén ugyanis elárulom, hogy feleségemmel hová mentünk nászútra 2016 tavaszán.
Vágólapra másolva!

Bhután a világ egyik legelzártabb országa, amelyről az átlagos ismeretekkel rendelkező turista keveset tud. Az itt található Paro-völgy lesz képzeletbeli utazásunk első helyszíne. Egészen pontosan a Tigrisfészek-kolostor.

Csókolj meg a Tigrisfészekben!

Ez a szent hely az ország leglátogatottabb nevezetessége – már azok számára, akik eljutnak Bhutánba.

Hivatalos neve: Taktsang Palphug-kolostor.

Bhután nyugati végében a Paro-völgyben található meg, építése 1692-ben kezdődött. A legenda szerint a lótuszban született mester, Rinpocse Guru a 8. században egy hatalmas harcban legyőzte a környéket sanyargató démont, majd egy nőstény tigris hátán repült ide, és elűzte a gonosz szellemeket.

A 3120 méter magasra épített Tigrisfészek-kolostor Forrás: flickr/Arian Zwgeres

A kolostor ennek a harcnak a helyszínén épült, és innen kapta a nevét, azaz így lett Tigrisfészek. Az óriási csatát követően Rinpocse Guru három év, három hónap, három hét, három nap és három órán át meditált egy barlangban a 8. században.

Pár száz év alatt a buddhizmus egyik központja lett a Paro-völgy.

A Tigrisfészket a tengerszint felett 3120 méter magasan építették fel. Bár 1998-ban kis híján az egész leégett, az utolsó pillanatban sikerült megfékezni a tüzet. A felújítással 2005-re készültek el, azóta ismét a régi pompájában ragyog.

A bhutáni Tigrisfészek-kolostor belülről Forrás: robertharding/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Ami a nászgyaloglást illeti, ennél azért el lehet képzelni kevésbé megterhelő kirándulást is. A kolostorba ugyanis kizárólag sétálva lehet feljutni. Ahhoz, hogy a látogatók belülről is megcsodálhassák a remekbeszabott épületet, a bhutáni király hivatalának írásos engedélye szükséges. A hegymászáshoz viszont nem kell semmilyen papír, csak megfelelő fizikai felkészültség.

Ha a Hegylakónak megfelelt, az ifjú pároknak is jó lesz

Második nászutas állomásunk már Európába vezet el bennünket.

Irány Skócia és az Eliean Donan-kastély.

Ez Skócia és a Felföld északnyugati részének talán legromantikusabb pontja. A vár egy kis szigeten helyezkedik el. A feledhetetlen látványt nyújtó épület Dornie falucska közelében áll, és nincs olyan ember, aki a férjén, vagy a feleségén kívül ne szeretne bele azonnal ebbe a romantikus épületbe.

Az Eilean Donnan kastély Skócia egyik legtöbbet fényképezett épülete Forrás: robertharding/Chris Hepburn/Chris Hepburn

A naptár 1220-at mutatott, amikor II. Sándor skót király elrendelte ennek a várnak a megépítését. Bár 1719-ben a gyönyörűséges építményt teljesen lerombolták (állítólag az volt a „bűne", hogy a háborúban spanyol csapatoknak adott szálláshelyet), 1912-1932 között teljesen újjáépítették.

Nászút ide? Mindenáron! Az Eilean Donnan kastély Skóciában Forrás: flickr/Gabriel Rodriguez

Az Eliean Donan-kastély nemcsak a romantikára vágyó nászutasok, hanem a filmesek egyik kedvence is.

A Hegylakó című alkotás egyes részeit például itt vették fel.

Az sem véletlen, hogy a kastély egész Skócia egyik legtöbbet fényképezett látványossága. Akik télen jártak itt, azt mondják, a havas táj valószínűtlenül gyönyörű keretet kölcsönöz a várkastélynak. Ha arra utaznak, a kastélyban őrzött jakobita ereklyéket is mindenképpen tekintsék meg. Arról nem is szólva, hogy maga a Hegylakó is komoly csókcsatákba bonyolódott itt.

Kulturális nászút a festői Toledóban

Skóciából egy nagy ugrással Spanyolországba érkezünk. Barcelona? Madrid? Esetleg a Kanári-szigetek? Nem! Célpontunk Toledo, amely tökéletes színhelye lehet egy csodálatos nászútnak, egyben kulturális feltöltődésnek.

Toledóban minden adott a szellemi feltöltődéshez is Forrás: Bilderberg/Alcoceba, Felipe J./Bilderberg/La Phototheque/Avenue Images/Felipe Alcoceba

Toledo megannyi szépséggel és titokkal várja az ifjú párokat. Mivel a várost hosszú időn át a keresztények, az arabok és a zsidók lakták, a három kultúra metszéspontja is itt található meg.

Ezen felül a római katolikus egyház spanyolországi központja.

Ja, el ne feledjem, a királyok városa néven is ismert. Madridból mindössze 33 perc alatt ér Toledóba a vonat, a spanyol fővárosba pedig Budapestről több fapados légitársaság is repül. Ami ebben a városban építészetileg és műemlékileg összegyűlt, az egyszerűen fantasztikus.

A toledói katedrális egy részlete Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

A monumentális toledói katedrálist 1226-ban kezdték el építeni. A 90 méter magas toronnyal rendelkező templom majdnem 267 éven keresztül, 1493-ig épült. A Santa Maria la Blanca-zsinagóga ma a katolikus egyház tulajdonában van. Építése 1180-ban kezdődött. Az Alcantara-híd a Tejo folyó legrégebbi hídja.

Az Alcazar a mórok palotája volt.

Ma katonai múzeum van benne. Ezek a legfontosabb és legismertebb nevezetességei Toledónak, de a felsorolás természetesen nem teljes. Aki teheti, mindenképpen látogasson el ide. Akkor is, ha már régen túl van az esküvőjén, de még sosem járt Toledóban.

Egy viskó is elég, ha onnan láthatom a Fairmont Chateau hotelt

Következzen a negyedik állomás. Kanada, a Lake Louis és a tó mellett elterülő luxusszálloda, a Fairmont Chateau.

Bármennyire is hihetetlen, de ez az egyik legrégebbi kanadai szálloda.

Lélegzetelállító környezetben, a Banff Nemzeti Parkban várja a látogatókat. A szobaárakról most csak annyit, hogy szerencsés esetben már hatvanezer forintos áron is hozzájuthatunk egy szobához egy éjszakára. De ehhez tényleg nagy mázli kell. A százezer forintos éjszakánkénti szobaár sokkal inkább közelebb áll a realitásokhoz.

A Fairmont Chateau télen is gyönyörű Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Hubert Boesl

A Sziklás-hegységben elterülő Banff Nemzeti Parkban télen a síelők, nyáron a túrázók az urak.

Az év minden napján pedig a medvék.

A gleccserek által szabdalt hegyoldalak, a kristálytiszta vizű Lake Louis, a havas hegycsúcsok olyan összképet adnak, amelyet nehezen felejt el az ember. Ha ide készülődnék nászútra, egészen biztosan elég lenne egy kis faház is, nem kellene a luxusszálló. (A sátort a közelben élő medvék miatt nem merem ajánlani.)

A lélegzetelállító Fairmont Chateau, Kanada egyik legrégebbi szállodája Forrás: robertharding/Martin Child/Martin Child

Egy biztos, hogy amikor 2008 őszén hosszabb utazást tettem erre, megfogadtam, hogy egyszer egészen biztosan visszatérek. Mert ennek a szállodának a körbesétálása önmagában felér egy remekbeszabott programmal.

Nászút fél áron – India Svájcában

Térjünk most vissza Ázsiába, egészen pontosan India északi részére. Ha nem mondanám meg, hogy az alábbi képek hol készültek, nyugodtan rávághatnánk, hogy Svájcban. Pedig nem ott, hanem Khajjiar városa mellett, Indiában.

Khajjiar, India Svájca Forrás: AFP/Agnes Bun

Khajjiar a tengerszint felett 1920 méterrel fekszik. 1992. júliusában kapta az „India Svájca" nevet, a keresztelőt hatalmas ünnepségsorozat keretében, számos helvét vendég jelenlétében tartották meg. Azóta azonban a Gangeszen is rengeteg víz lefolyt.

Az elmúlt 24 évben idelátogató turistahad sokat rontott az egykori idilli környezeten.

Bár a helyiek mindent megtesznek azért, hogy Khajjiar újra a régi fényében ragyogjon, még rengeteg munka vár rájuk. A turistaszállásokból szakadatlanul kiömlő szennyvíz elvezetése megoldhatatlan feladatnak tűnik, hiszen a szennyes lé a mai napig a közeli tóba ömlik.

Az indiai Khajjiart sem kíméli a tömegturizmus Forrás: The Times of India/K K Laskar

A tömegturizmus tehát India e különleges helyét sem kímélte. Mindenesetre India Svájcának árfekvése köszönőviszonyban sincs az igazi Svájccal – ez a nászút, fél áron.

Drágám, az öszvérek a Grand Canyonba mennek

A BBC összeállításának utolsó állomása az Egyesült Államokba, a Grand Canyonhoz vezet el bennünket. Az Arizona államban található káprázatos természeti jelenség nagyon sok ifjú párnak jelentette álmai beteljesülését.

Egy nászutaspár lóháton a Grand Canyonban Forrás: flickr/Dave and Jessica

Nem csak akkor, amikor a kanyon szélén állva elkészültek a várva-várt fotók, hanem akkor is, amikor a Colorado-folyó medréhez öszvéreken vagy lovakon ereszkedtek le az utazók.

A Grand Canyon földtörténeti szempontból is egészen különleges helye a világnak.

Életkora 4,6 milliárd év, ami szinte felfoghatatlan.

A kanyon aljában lévő sziklák életkora elérheti a 2 milliárd évet is. Az Origo korábban már írt arról, mit érdemes csinálni ezen a helyen. Nos, 1998-ban, amikor először jártam a Grand Canyonnál, magam is elgondolkodtam a lovas túrázás lehetőségén, de végül elvetettem az ötletet. Ma már bánom, de nem tudok mit tenni.

Állig felöltözve a Nordkappon kucorogva

Amin viszont egy percig sem agyaltam, az az idei nászutam egyik állomása, a Nordkapp meglátogatása volt. 2004 nyarán már jártam itt, most viszont márciusra terveztük az utazást abban bízva, hogy a viszontagságos körülmények ellenére valahogy csak feljutunk a kontinentális Európa legészakibb pontjához. (Illetve, hivatalosan nem is ez a legészakibb, de a Knivskjellodden, ami tényleg az, a téli időszakban szinte megközelíthetetlen. Még nyáron sem árt az óvatosság, amikor az ember bevállalja az odavezető gyalogtúrát, de télen ennek nekivágni egyenlő az öngyilkossággal.)

Egy beteljesült álom - nászút a Nordkappon Forrás: Lantos Gábor

Az utazást megelőző napon az sem volt biztos, hogy eljutunk a hőn áhított célhoz. A március közepén errefelé igen gyakori szélvihar hatalmas hófalakat emelt. Az interneten folyamatosan figyeltük az időjárás-jelentéseket.

Később egy elhagyott halászfalu házában kucorogva vártuk a vihar lecsendesülését.

A szél másnapra teljesen elállt, így egy hatalmas hókotrógép mögött, autós libasorban vonulva mehettünk fel a helyre, ahol már várt bennünket az Északi-fok.

Csak szépen egyesével... Irány az Északi-fok Forrás: Lantos Gábor

S mivel feleségemmel együtt mindketten ennek a világnak a szerelmesei vagyunk, elmondhatatlanul sokat jelentett, hogy ott lehettünk.

Nekünk ez volt álmaink nászútja.

Még akkor is, ha sokan a mai napig nem értik, hogy mi a jó abban, ha állig felöltözve lelkendezünk az északi szélesség 71-ik körén. Magyarázatok helyett legyen annyi elég, hogy az itt töltött pár óra felejthetetlen maradt számunkra. Márpedig egy nászútnak pontosan erről kell szólnia, nem?